Tipareste Vacanta in nordul Moldovei

 • Vacanta in nordul Moldovei


  Era vacanta de Pasti a anului 2009. Un grup de copii cu posibilitati modeste si cu mine am avut o foarte frumoasa vacanta in nordul Moldovei. Si asta s a intamplat pe neasteptate! A fost o desprindere de adolescenta de neuitat. Unii dintre ei poate nu fusese intr o excursie pana atunci sau nu vazuse muntii. Acest grup de elevi nu a putut merge la un banchet in Bulgaria, dar s au mobilizat repede pentru acesta excursie, care a durat mai mult si a costat mai putin, decat excursia colegilor lor, care au mers in tara vecina.

  Pe langa faptul ca a fost densa,vremea ne a facut cel mai pretios cadou. Am ales acest traseu cu mintea si cu sufletul. Am avut parte de natura, istorie, cultura spiritualitate si la urma oboseala. Dar a meritat din plin!

  O calatorie in Moldova inseamna un act de cultura.Originalitatea acestor vechi meleaguri romanesti, sta in parfumul de epoca si pitorescul asezarilor, in multimea si in valoarea monumentelor arhitectonice si de arta. Targurile in care altadata nu se intampla nimic au capatat noi valente,au capatat identitate cu adanci semnificatii.
  Era Saptamana Mare,  am avut  un Florin cu noi si un majorat, daca imi aduc bine aminte. Deci,tripla motivatie de a petrece: aniversare,onomastica, banchet. Plecam din Slobozia la ora 6,pe 11 aprilie 2009, pe ruta Buzau-Focsani-Marasesti-Bacau-Piara Neamt-Targu Neamt (manastirile feudale din zona) -Humulesti-Falticeni-localitatea Manastirea Humorului, unde am avut cazare in vila Andreea, in chiar vecinatatea manastirii cu acelasi nume ca si localitatea. Brat la brat cu tineretea, faceam un prim popas la Mausoleul de la Marasesti, inchinat memoriei ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Ne am continuat drumul spre nord,spre Bacau, Piatra Neamt, Bodesti.Am facut un nou popas la Bodesti, deoarece nu i am putut rezista elegantei prezente a manastirii Vasile cel Mare, o pata de alb in peisajul nemtean, construita in anul 1996.

  Ne-am continuat drumul spre Targul Neamt si de aici spre Varatec. Ne am oprit  la  o clipa de rugaciune si inchinare in biserica manastirii si pentru cateva momente la mormantul Veronicai Micle. De aici a continuat maratonul moldav cu manastirea Agapia. Aici am vizitat manastirea a carei frumusete este data de penelul lui Grigorescu si casa lui Al.Vlahuta. Pentru inca alte momente de ruga si inchinare ne am indreptat spre manastirea Sihastria si mai apoi spre manastirea Secu. Dupa ce ne am incarcat cu adanca sipritualitate ne-am oprit la Humulesti, unde am vizitat Casa memoriala Ion Creanga si Parcul Tematic, de unde nu am mai fi plecat daca timpul nu trecea fara oprire. La ora 20 ajungeam si noi in locatia in care ne am cazat (vila Andreea din Manastirea Humorului), dupa 14 ore de turism.’ Dulcea Bucovina” nu este doar o metafora: ”tara de sus a Moldovei ”de la “descalecat “ incoace, a fost si ramane pamant romanesc, indulcit de plaiuri si obcine molcome,cu oameni sugubeti si buni la sfat, ctitori de vatra stramoseasca inflorita de nestemate a carei faima a  crescut spre cele patru zari ale lumii.

  A doua zi vizitam Suceava cu Cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare si Manastirea Sf.Ioan cel Nou, manastirea Dragomirna si Stupca , Casa lui Ciprian Porumbescu (pe care am gasit o inchisa).

  A treia zi vizitam orasul Gura Humorului si manastirea Voronet dupa care a urmat un program de cutreierat in voie pe dealurile din jurul vilei in care am fost cazati. Asa cum arata ilustrarea cu fotografii a itinerariului parcurs ,tot este saraca ,pentru ca si de aici am pierdut fotografii. Am incercat sa recuperez cateva pentru desfatarea tuturor. Nu ma adancesc in descrieri amanuntite pentru ca urmeaza a va incanta cu scrieri despre fiecare obiectiv major vizitat. Multi romani iubim Romania numai pentru ca are asemenea locuri si cat de sarac ai fi, ai merge si pe jos sa ajungi sa le vezi, daca altfel nu ti sunt accesibile. Multe nestemate de frumuseti are tara noastra pe unele le am vazut, pe altele nu. Pe multe nu le pot prezenta deoarece nu detin fotografii facute cu aparat digital. Memoria lor  a ramas pe hartie fotografica (Putna, Moldovita, Sucevita .Bogdana-Radauti, Stupca (interior Casa C.Porumbescu), Orlat, Cozia, Turnu, Alba Iulia, Crasna, Ghighiu). In Bucovina am fost de 3 ori (excursie, tabara, vizita particulara).

  As mai fi avut a scrie despre unele asemenea vacante de neuitat. Chiar daca nu a fost bogat relatata o asemenea vacanta, poate cineva sa mi spuna ca nu a fost una frumoasa sau cea mai frumoasa?

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Manastiri: Dragomirna, Voronet, Agapia, Varatec, Secu, Sihastria, Humor, Neamtului, Vasile cel Mare-Bodesti, Sfantul Ioan cel Nou Suceava, Cetatea de scaun-Suceava, Parcul Tematic Ion Creanga,Casa Memoriala Ion Creanga, Casa memoriala Ciprian Porumbescu-Stupca
  • Cum ajung - Cu trenul pana Gura Humorului si de acolo 6 km cu autobuzul, cu masina personala, cu autocarul, cu autobuzul , cu microbuzul
  • Vremea - Superba in acele zile de primavara
  • Recomandari - Macar o data in viata trebuie vizitata zona
  • Distractie - Dans, muzica, drumetii, vizite
  • Viata de noapte - Discoteci, baruri, restaurante in orasul Gura Humorului
  • Cat costa - 240 lei /persoana,trei nopti cazare si transport Slobozia-Gura Humorului
  • Shopping - Suveniruri cumparate de la manastiri
  • Restaurante si specialitati culinare - Pasca cu brînză, apoi mielul pascal, cozonacul, ouăle roşii pentru ca eram in Saptamana Mare,sarmalele, plăcintele, învîrtita cu brînză de oi, vin.
  • Arta si cultura - Cetati, manastiri, biserici, statui, picturi murale, pictura iconografica, muzee, case memoriale, parc tematic
  • Evenimente - Banchet, majorat, onomastica (Florin)
  • Unde ma cazez - Localitatea Manastirea Humorului-vila Andreea, 3 margarete-cazare trei nopti
  • Transport local - Tren, autobuz, microbuz, masina personala, taxi
  • Atentionari - Excursia a avut loc intre 11-14 aprilie 2009, sunt postate fotografii luate de pe facebook din fotografiile mele.

  Fotografii (76): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii