Tipareste Strandul salin din Praid. Noi inventii saline

 • Intrebare

  Stiati ca oamenii ce-şi duc traiul sau lucreazã în staţiunile cu profil hidrosalin si fac de obicei 20-30 de bai sarate pe an (sau chiar mai multe), sunt mai longevivi şi mai vitali decat restul populatiei? Avantaj serviciu... Explicatia e simpla... miscarea in apa sarata si concentrata e usor de realizat chiar si de oamenii anchilozati sau care, pe uscat, “de-abia se mai misca”. Iodul si Clorul distrug unele focare de infectie aflate in sfera ORL, plus ca mai intervin si o serie de mecanisme complicate, ce duc in final la mineralizarea si cresterea rezistentei si imunitatii organismului...

  Stiai ca in salinele din tara noastra )naturale sau artificiale) procentul de recuperarea a  afectiunilo respiratorii, dupa 3 cure consecutive (astm infectios sau alergic, bronsita astmatiforme,etc ), este de 87%?


  Unde e Praidul?

  Praidul e-o staţiune balneară estivală situata pe DN 13 A, la 67 Km de Tg. Mures si la 11 Km de Sovata.

  Un pic de istorie

  În trecut, Praidul era o statiune balneara infloritoare, cu baza proprie de tratament la “cald”. Statiunea rivaliza cu Sovata. Exista in acele vremuri o sondă ce aducea apă fierbinte de la 2200 metri, cu temperaturi cuprinse între 43 şi 49 grade Celsius, sursa ce asigura funcţionarea celor 28 de vane din baza de tratament. Astazi, apa se aduce din salina, de la 120 de metri iar baza de tratament, a disparut odata cu sursa termo-salina. Wow! Va dati seama? Apa sarata si termala in acelasi timp! Un fel de Felix+Baile Sangeorgiu Mures, la un loc. Din păcate însa acea sursă de apa sărat-termală, s-a pierdut.

  Apa sărată de la Praid este foarte concentrată, având 220 g de NaCl la litru. Sarea se depune pe piele, intri in ea african si iesi european.

  De fapt, cam pe langa fiecare exploatare salina (fosta sau actuala) din tara (Turda, Praid, Slanic Prahova, Targu Ocna, Cacica, Ocna Mures, Ocna Sugatatg, Ocna Sibiului, Ocna Dej, Cojocna, sau Ocnele Mari, exista si cate o piscina sarata.

  Unde ne cazam?

  În Praid, găsiţi camere la pensiuni sau "la cetatean" pentru toate buzunarele, ceva mai scumpe, dar, la 5 km de Praid, adica la Corund, cazarea e mai ieftină. Acolo găsiti camere foarte frumoase la 20 de euro dubla (90 de lei), (vă recomand pensiunea Arcso, Ilyes, Forras, care nu-si schimba tariful in functie de sezon). Daca va cazaţi la Corund, care e un sat mai linstit, puteti face naveta la Praid sau la Sovata. Prin această stratagemă, s-ar putea să vă întoarceţi acasă din concediu, chiar şi cu bani de buzunar pentru inca un sejur in Thassos...

  Intrarea la piscina din Praid, dupa renovare, e de 25 lei pentru adulti si 15 lei pentru. copii- (program intre orele 10 si 20).

  Ce e de vizitat in Praid?

  Vedeta Praidului e fara îndoiala, salina terapeutica, un adevarat oras subteran, care a eclipsat oarecum baile sarate. Dar administratia salinei, a reusit o investitie de exceptie ”pe bani proprii”, modernizarea piscinei sarate.

  Eu, cand am cate un prieten caruia vreau sa-i laud Transilvania, mereu incep periplul ardelenesc cu un drum la Sovata-Praid... De ce? Pntru ca daca e soare, facem baie in lacul Ursul sau in piscina de la Praid iar daca ploua, intram in salina si-n “casa fluturilor vii”.

  Formarea “tinutului sarii”

  La Sovata sau la Ocna de Jos, langa Praid, zacamintele subterane de sare apar la lumina zilei sub forma unor spectaculoase stanci de sare. De fapt, în acele zone, pana în secolul al XVI-lea, fiecare gospodarie era alimentata în mod gratuit cu sare de la numeroasele ocne din zona. Si astazi s-a mai pastrat acest obicei, doar modalitatea de aprovizionare e alta... "te duci cu un baros si-o caruta si te autoservesti"

  Bazinul Transilvaniei s-a format la sfarsitul Cretacicului, moment în care a aparut si lantul muntilor Carpati, în urma cu peste 20 de milioane de ani. Cu timpul, climatul a devenit arid, iar odata cu încalzirea vremii si retragerea apelor mării Tethys, la poalele Carpatilor dar si în centrul bazinului transilvănean, s-au sedimentat uriase zãcãminte de sare, acoperite mai apoi de straturi succesive de pamant (argila). Miscarile tectonice au produs presiuni uriase iar sarea a migrat prin zonele de minima rezistenta, spre suprafata, strapungand “ici-colo” straturile argiloase “de acoperiş” ale pamantului. În Estul Transilvaniei exista un astfel de “aliniament salin” ce strabate localitatile Sovata - Praid - Corund - Sărăţeni – Cuşmeni - Ocna de Jos - Ocna de Sus - Şiclod. Blocul subteran de sare de la Praid e gigantic. Cunoscand ca nevoile zilnice de sare ale unui om sunt de 3-4 grame, acest masiv de sare, ar putea “alimenta” populatia întregii Europe, timp de un secol! Stancile de sare de langa Praid (asa numitul “munte de sare” inalt de 80 m) de la Ocna, sunt doar varful minuscul al acestui imens “aisberg” sărat subteran...

  Piscina cu apa sarata de la Praid

  Dupa modernizare, acest complex hidrosalin, a devenit cel mai mare si modern din Transilvania, fapt mentionat si de “MediaFax”.

  “Cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, având o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi, a fost deschis, sâmbătă (28 iunie), la Praid (Harghita), investiţia, în valoare de 1,55 milioane de euro, fiind realizată integral din fondurile salinei din staţiune, afirma seful Salinei Praid, Seprodi Zoltan. Constructorul intregului complex, Ioan Petrea de la Izorep Targu Mures a afirmat ca strandul din Praid "depaseste, din punct de vedere arhitectural, orice constructie de gen ridicată pana în prezent în România", iar calitatile terapeutice sunt "de necontestat", apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate în sare din tara. Strandul de la Praid a fost amenajat pe amplasamentul unui vechi strand, deteriorat si închis de cativa ani. Strandul se întinde pe o suprafata de 5.200 de metri patrati, din care luciul de apă este de 1.942 de metri patrati. Strandul are două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care creste treptat până la 90 de centimetri şi apoi pana la adancimea maximă de 1,20 metri. Între bazinele destinate copiilor şi piscina mare, dotată cu un bar si care are adancimea de 1,60 metri - există o zonă de trecere de un metru, sub un pod, e o zona de legatura a bazinelor.

  Este cel mai mare ansamblu de acest gen din Transilvania si din România", a declarat seful Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian. Apa calda menajera şi pentru dusuri este produsa de instalatii solare. "Este un strand, ca în occident! ”, ce mai incolo si-ncoace!

  Asadar, sâmbătă, 28 iunie, inaugurarea oficiala, a fost programată la ora 14.00, intrarea în strand a fost liberă, cateva sute de persoane au beneficiat de o baie în apa sarată. Terasa complexului e amplasată pe acoperişul unei cladiri care face parte din ansamblu. În prezent, au fost instalate 300 de sezlonguri care nu se platesc separat. În cladirea cu etaj funcţionează o linie de autoservire, bucataria, un bar, o terasă-restaurant descoperită si una acoperită, iar la parter se află un magazin de prezentare si de desfacere a produselor proprii salinei, vestiarele, dusurile, toaletele, precum si un punct de prim-ajutor, cu personal medical” (MediaFax)

  Sardelele din saramura

  Eu am ajuns la bai, sambata trecuta, pe la ora 13,30 si am ramas acolo, exact pana la ora 17, deci, in perioada cea mai nefasta a ultravioletelor... Am parcat masina cu 10 lei pe zi, parcarea e mare, mare, la intrare e un baiat simpatic care te ajuta sa ti-o parchezi si-ti mai vinde si inghetata, la nevoie. Apoi, cumperi biletul (25 de lei) si intri, dar, vai! La orele pranzului poti sa arunci si un ac, ca nu mai gasesti nici un loc unde sa te asezi. Spatiul e insuficient. Sa tot fie vreo 300 de sezlonguri cu umbrelute, dar in sambata trecuta, caniculara, cand in aer erau 35-37 grade Celsius, la strand erau deja, in jurul piscinelor, in jur de 1000 de persoane. Ce sa fac si eu? Injur! Gasesc insa loc pe plaja de lemn, incurcand circulatia celor care vor sa intre in bazin, apoi, undeva in spate, intre doua sezlonguri, (aparate cu sfintenie), pe pietris. Pun prosopul pe pietris si ma bucur de reflexoterapia si presopunctura ce-o fac pe pietrele incinse de soare, care incep sa ma maseze la talpi, la spate, la picioare, pana ma hotaresc sa intru in apa. Apa e insa minunata. As fi ramas acolo si-o zi intreaga. Apa e hiperconcentrata, te ridica urgent la suprafata. Devii un bustean plutitor. Ca vasle, e suficient sa-ti folosesti doar pavilioanele urechilor sau, daca doresti sa accelerezi, misca-ti talpile. Poti sa tragi si-un pui de somn in piscina. Apa are 220 grame de NaCl la litru, e saramura iar intregul complex arata ca o conserva de sardele proaspat desfacuta. Cand iesi din apa, iei cu tine si-o “amintire de la Praid”, o crusta de sare pe piele. Poti s-o duci si acasa, ajunge de-o ciorba... Mi-a placut “acva-bar”-ul, un loc unde te duci, plimbandu-te prin apa (nu foarte adanca-1,20-1,60-m) si servesti ceva rece.

  Grupurile sanitare si vestiarele sunt impecabile. Ai dusuri cu apa calda, non-stop. La parter ai si un bar uscat “non-acvatic”, iar sus, la etaj ai un “impinge tava” foarte solicitat, cu mancare buna, proaspata si la preturi moderate. Apoi, iti alegi o masa, din multele existente si te regalezi, privind de sus, furnicarul uman din cele trei piscine, cea pentru adulti si cele doua, pentru copii. Fara-ndoiala ca organizatorii au facut o treaba excelenta, adica tot ce le-a stat in putinta si din resurse proprii, fara ajutor extern. Fiecare salina din tara ar trebui sa-si “rupa” o parte din beneficiul lor de decenii si sa-si modernizeze strandurile adiacente. Gheata a fost sparta de salina Praid care deocamdata la capitolul idei, initiativa, curatenie si alte multe servicii, e “number one”. Praidul a inceput sa concureze chiar si cu insasi mareata Sovata, (devenita mult prea scumpa pentru multe buzunare). Oare vom ajunge, ceea ce ne dorim de veacuri, cel mai mare sanatoriu balnear al Europei? ...Totusi, nu e inca totul chiar atat de roz aici la Praid... statiunea e doar sezoniera, apa sarata din piscine se incalzeste de la soare, iar cand vremea e rece sau ploua, n-ai ce cauta pe-aici. Modernizarea bailor, e-o mare realizare si probabil baile aduc un mare beneficiu pentru administratori, insa nu si pentru toti clientii bailor, adica pentru cei care nu “mai prind” un sezlong. Spatiul e inca mic pentru toti cei ce vor sa se imbaieze intr-un week-end torid. La ora 9, in fiecare dimineata caniculara, la casa de bilete, e-o coada mare, pentru a prinde un loc mai bun, sub soare. Avand in vedere ca aici la Praid, salina terapeutica, ce-a vindecat de-a lungul a mai bine de o jumatate de secol, multi copii astmatici, isi “da coate” cu piscina sarata, ce-a vindecat si ea, multi adulti reumatici, poate ca ar fi necesara si constructia unei baze de tratament.

  In loc de incheiere

  In Praid sau in Sovata, nu exista industrie grea, aerul e excelent. Curat si sarat. Statiunile sunt situate in zone impadurite, muntii Harghitei nu sunt departe. Dupa cateva ore petrecute in apa sarata si-n aceasta atmosfera sanatoasa, te simti relaxat dar toropit. Uiti de griji, uiti de sefi, de credite, de impozite, esti in vacanta. Dar patul te cheama. Seara, adormi ca un prunc.  

  Daca cineva ar ambala aerul de-aci si l-ar vinde in marile noastre orase poluate, ar face avere...

  Noi inventii balneare.

  In anul 2002 am scris a doua mea carte de balneologie. "Transilvania, un Eldorado balnear".Un amic, citind-o, mi-a facut cunostiinta cu un prieten de-al lui, jurnalist, istoric, si inventator, indragostit si el de frumusetile minerale ale Transilvaniei. Cu Ioan Costa. A fost  o prietenie frumoasa si productiva. Am devenit repede amici si colaboratori. Un an de zile am tot discutat. In 2004 primesc un telefon. "Haide Caline pana la Sovata sa vezi ce-am facut!". M-am dus. Intr-un garaj aparuse prima salina artificiala din tara. Daca pacientilor le era greu sa ajunga pana la cele 4-5 saline terapeutice naturale  ale tarii, ei bine, de-acum incolo aveau sa ajunga salinele la domiciliul pacientului....apoi, a urmat ideea cu baile sarate "la ciubar" si "jacuzzi salin" la ciubar . Ioan Costa reusea mereu sa atraga investitori, eu raspundeam mai mult de partea teoretica  a creatiilor sale. Inventiile au fost brevetate. Ele au un serios substrat stiintific. In salina de suprafata de tip Costa, salinitatea aerului, umiditatea lui si temperatura, cat si ionizarea atmoseferica, nu sunt lasate la voia intamplarii. Au urmat alti ani de discutii. Ani minunati. Prima unitate hoteliera care a acceptat implantarea acestor doua inventii, a fost Hotelul Alunis din Sovata. Apoi salina si baile "Spa-tube" s-au extins si la baile Septimia Odorhei, Iasi, Cluj, Baia Mare, Sinaia, Busteni, Husi, Barlad, etc...au urmat alte invemtii...patul de masaj cu sare incalzita, unguentul Salargilla, stiut fiind ca una din cele mai iubite proceduri pentru bolnavul reumatic este impachetarea cu namol mineral. Mai deunazi, auzeam la TV o discutie dintre un reporter si un cabanier agroturistic..."Si ca posibilitati optionale, ce mai oferiti turistului, in afara de cazare, masa si TV?"..."Pai, le mai dam odata sa manance daca vor!".Intodeuna am fost convinsi ca pensiunile si hotelurile noastre, pot sa-si diversifice gama de servicii, sa devina si unitati curative. Aceste inventii targumuresene, ar fii o solutie. Dezvoltand sectorul balnear in tara cu o treime din resursele balneare ale Europei, putem deveni cel mai mare sanatoriu al ei. Si poate, vom scapa astfel, de rusinosul ultim loc la "incoming turistic", adica la numai 1.900.000 de turisti straini (2014), din care trei sferturi au fost oameni de afaceri. 

  P. S. La ce e buna apa sarata?

  (Apa sarata cu concentratii între 80 şi 280 grame/litru acţioneazã asupra organismului prin factori fizici şi chimici, avand atat un efect local cat şi unul general. Cu un indice termopexic (de reţinere a caldurii) ridicat si o densitate (osmolaritate) superioara lichidelor organismului (9,5g/l), apa sarata, exercita o presiune si un efect de încalzire continuu asupra tegumentelor (pielii) si a ţesuturilor de sub piele. Circulaţia sanguina periferica este activata, în organism se elibereazã substante biologic active cu rol benefic (antiinflamator, antialgic, decontracturant) asupra unor afecţtuni musculo-articulare locale sau aflate la distanta. Într-o faza ulterioara, daca tratamentul balnear dureaza cel putin 12 zile, printr-un mecanism neuro-endocrin, baia sarata fortifica organismul si il face sa functioneze în regim economic.

  Efectul curativ (terapeutic) si profilactic (de preventie) al apelor sarate se manifesta în afecţiuni precum artroze şi preartoze (artroza genunchiului, şoldului, umarului, cotului, mainilor) fazã inactiva; discopatia si osteoporoza algica (dureroasa) a coloanei vertebrale si spondiloza cervicalã, dorsala, lombara, forme simple, fara complicatii neurologice (ex. nevralgii lombosciatice); stari dupa entorse, fracturi, luxatii ale membrelor, tratate ortopedic, redori (rigiditati) articulare; afectiuni ale organelor genitale masculine (tulburari de dinamica sexuala, impotenta, infertilitate); tulburari funcţionale genitale la femei (frigiditate), metroanexite, cervicite, cistite cronice, insuficienta ovariana, activitaţi în conditii de frig si umezeala; dereglari endocrine hipofuncţionale (insuficienta functionare a unor glande); meteosensibilitate, sindromul adinamo-astenic (oboseala marcata cronica), tulburari ale circulatiei periferice sanguino- limfatice”. Apa sărată şi calda are insa şi unele”contraindicatii” precum: faza acuta a oricãrei boli, bolile infecto-contagioase şi venerice, cancerul, hemoragiile repetate şi abundente, sarcina şi perioada de alaptare, bolile psihice şi epilepsia, bolile renale şi cardio-vasculare (hipertensiunea arteriala, stari dupã accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, tromboflebita, ateroscleroza avansatã), chistul ovarian, fibromul uterin. Baile sarate calde reprezinta un tratament ce trebuie efectuat sub atenta supraveghere a unui medic balneolog.)

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Baile sarate praid, salina Praid
  • Unde ma cazez - Pensiunea Praid sau Pensiunea Arcso din Corund(10 euro patul)
  • Restaurante si specialitati culinare - Praidul fiind o statiune balneara, gasiti meniuri pentru toate buzunarele
  • Distractie - La Sovata, aflata in apropiere
  • Viata de noapte - La Sovata
  • Cat costa - La pensiunea Arcso din Corund -10 euro patul, in pensiunile agroturistice din Praid, pretul e negociabil
  • Shopping - La Corund, aflat la 12 Km
  • Evenimente - Inaugurarea bailor in cursul anului trecut
  • Arta si cultura - Artizanat
  • Transport local - Exista si microbuze ce lega Sovata de TgMures si Odorhei
  • Recomandari - La baile sarate, mergeti vara si mai ales in cursul saptamanii
  • Atentionari - Sambata si duminica, daca e canicula e si lume multa
  • Vremea - superba
  • Cum ajung - cu auto propriu, Tg.Mures-Sovata(57 km) si inca 15 km pana la Praid. Exista si microbuze ce alaga Sovata de TgMures si Odorhei

  Fotografii (24): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii