Tipareste Sinagoga Beth Israel

 • Ca Ploiestiul este un oras plin de cladiri monument istoric se stie deja, ca Ploiestiul este o comunitate relgioasa diversa se stie deja, ca Ploiestiul este un oras deosebit se stie deja, singurul lucru care nu se stia prea bine este ca aici in Ploiesti exista o sinagoga evreiasca veche de peste un secol. Acesta este si motivul pentru care, in continuare, veti putea lectura un articol “direct de la fata locului”, despre Sinagoga Evreiasca Beth Israel de aici din (mereu), spectaculosul oras Ploiesti !!!

  Fara nicio indoiala ca una din cele mai active si puternice comunitati evreiesti a existat aici la Ploiesti de secole, mai exact undeva pe la sfarsitul secolului al XIX-lea se putea vorbi despre comunitatea evreiasca din comuna (pe atunci), Ploiesti.Tocmai de aceea undeva prin anul 1882, Ilie Zachary beneficind, intr-o prima faza de un imobil care a inaugurat la data de 24 septembrie 1901 Templul Israilitilor de Rit Occidental (cum se numea initial sinagoga). Odata cu inaugurarea acestui templu si avand recunoastere de comunitate locala evreiasca, numarul evreilor a inceput sa creasca. Urmarea a fost aproape fireasca, astfel ca la data de 28 septembrie 1903 s-a luat hotararea de “a se cladi un local propriu pentru Casa Domnului”. Totusi lucrurile s-au tot amanat si de abia la data de 10 august 1910, Primaria orasului Ploiesti va acorda Comunitatii lsraelite, permisiunea construirii “in acest oras strada Basarabilor Nr. 7 un templu de zid masiv acoperit cu tabla de fier intocmai dupa planul prezentat si vizat de catre serviciul tehnic comunal”. Astfel au fost lansate invitatiile la ceremonia de punere a pietrei fundamentale a templului pentru data de 17 aprilie 1911 si s-a redactat totodata un document care a fost pus la bazele asezamantului sfant si care-i mentiona atat pe conduc─âtorii de la acea vreme ai tarii, cat si pe membrii comitetului executiv.

  Cert este ca la momentul inaugurarii in Ploiesti existau 6 (SASE) sinagogi 2 scoli primare, 2 cimitire, un hotel si o baie (ale comunitatii evreiesti), , dar dimensiunile Sinagogii Beth Israel, au impus-o inca de atunci cu numele de “Marea Sinagoga Evreiasca din Ploiesti”. Petrolul a fost prosperitatea si progresul, dar si distrugerea si declinul Ploiestiului, fiindca bombardamentele de la 1 august 1943 a fortelor aliate din Cel De-al Doilea Razboi Mondial, au facut ca singura sinagoga a orasului sa ramana Marea Sinagoga Evreiasca Beth Israel.

  In timpul regimului comunist sinagoga era incadrata de “Notariatul de Stat” si “Gradinita Partidului”, iar dupa evenimentele din decembrie 1989 s-au facut demersuri ample pentru restaurarea si renovarea acestei spectaculoase cladiri. Astfel la data de 13 noiembrie 2007, Sinagoga Beth Israel este reinaugurata in prezenta autoritatilor locale si a unor importante personalitati ale comunitatii evreiesti. Conform datelor de la Institutul National de Statistica, la acea vreme, in comunitatea evreiasca de la Ploiesti mai traiau 41 de evrei, iar alti 46 de membri ai comunitatii proveneau din casatorii mixte.

  Cu speranta ca religia va permite, imi iau libertatea de a va invita si pe dumneavoastra sa vizitati, Marea Sinagoga Evreiasca Beth Israel de pe strada Basarabilor, numarul 12, de aici din spectaculosul meu oras PLOIESTI !!!

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Muzeul Ceasului, Muzeul National al Petrolului, Casa de Targovet, Palatul Culturii, Muzeul IL Caragiale, Casa Memoriala Nichita Stanescu
  • Unde ma cazez - Prahova Plazza Hotel, Hotel Acapulco, Hotel Central, Hotel Class, Hotel Europa, Hanul Gazarilor

  Fotografii (5): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii