Tipareste Sibiu, oras medieval si cultural

 • Leagăn al civilizației saxone, Sibiu, care numără 170 000 de locuitori, este orașul din România, care a păstrat cel mai mare ansamblu de cartiere vechi: acestea dau, uneori, turiştilor, iluzia că se află într-un vechi oraș german din Franconia… Pe o suprafaţă de 70 ha, orașul vechi prezintă un adevărat labirint de străzi pietruite, pasaje și scări, gradini secrete, pieţe, case, în culori obosite şi cu obloane verzi. În mijlocul acoperișurilor, lucarne, alungite, ca nişte pleoape, pe jumătate închise, dau impresia că oraşul dormitează sau că îl „spionează” pe trecător…

  În jurul anului 1150, primii imigranți germani se stabilesc pe terasele văii Cibinului (de unde va deriva şi numele orașului). Locuit din timpuri preistorice, acest sit se află la intersecția unor drumuri comerciale, deja, cunoscute de Romani: cel ce leagă Alba Iulia de Ţara Bârsei (Brasov) si axa Balcanilor de centrul Europei. Denumit Villa Hermanni (în latină) sau Hermannstadt (în germană), un oraş începe să se dezvolte, pornind de la un rând de case, actuala Strada 9 mai, dar, acesta este anihilat în 1241. Până în 1470, saxonii nu au încetat să fortifice orașul, pentru a face faţă invaziilor turcești.  Dotată cu 39 de turnuri de aparare, cetatea fortificată a Sibiului a dobândit reputația de a fi singura de necucerit din Transilvania

  Pentru a-i stimula reconstrucția, regele Ungariei îi acordă statutul de oraș liber, administrat de corporații. Fără întârziere, Sibiul îşi pune prosperitatea la adăpost, prin construirea de ziduri de apărare, care se extind în cercuri concentrice până în secolul al XV-lea. Hermannstadt devine marea cetate economică și militară aTransilvaniei. Incepând cu secolul al XVIII-lea, sașii "împart" orașul cu români, maghiari și evrei. Sibiul adăposteste mișcarea de protest a românilor transilvăneni, care creează, aici, în 1861, asociația ASTRA, al cărei nume este asociat, astăzi, unui ansamblu muzeografic remarcabil.

  Muzeul Brukenthal, situat în centrul istoric al orașului, este una dintre cele mai frumoase cladiri ale stilului baroc. A fost construit, în 1787, ca reședință a baronului Samuel von Brukenthal. Mare iubitor de artă și colecționar de tablouri, aparţinând unor pictori europeni, confirmaţi, acesta a dorit să-şi lase colecţiile moștenire, Transilvaniei, în forma unui muzeu.
  Emblemă a orasului, turnul Primăriei, inițial, construit în secolele XIII-XIV-lea, datorează aspectul său actual reconstrucției, incepută în 1826. Din vârful său, ai o vedere de 360 ​​de grade asupra orașului. In apropiere, se distinge turnul Bisericii Evanghelice, construită pe ruinele unei vechi bazilici, dedicată Fecioarei Maria. Pereţii interiori sunt decoraţi cu o amplă frescă murală, cea mai mare din Transilvania, reprezentând Răstignirea lui Iisus. Aceasta a fost realizată, în 1445, de Johannes de Rosenau. Orga, în stil baroc, este opera unui maestru slovac, realizată în 1672 și fiind una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. În fiecare an, în luna mai, orașul găzduiește un festival internațional de teatru.

  Desemnat a fi „Capitală Culturală Europeană”, în 2007, în asociere cu orașul Luxemburg, Sibiu deţine un bogat patrimoniu arhitectural și artistic.

  Muzeul Civilizatiei Traditionale «ASTRA» (Muzeul Satului) din Dumbrava Sibiului - cel mai mare - ca teritoriu, mai bogat - ca patrimoniu si mai original - in privinţa concepţiei tematice -, muzeu in aer liber din România si printre cele mai reprezentative instituţii ale genului din Europa, l-a determinat pe reputatul muzeolog olandez, Bernet Kempers, încă din anul 1966, sa-l considere "cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa".
  Un peisaj de vis, cu păduri răcoroase si poieni însorite, străbătute de un râuleţ, ce pune in mişcare roţile morilor de apă, având în mijloc un lac de 6 ha, “în care se oglindesc morile de vânt dobrogene si construcţiile pescarilor din Delta Dunării si unde sunt expuse mori si poduri plutitoare (la care se ajunge cu lotcile pescăreşti, ancorate la debarcader)”.

  Străbătând acest spaţiu, grandios (96 ha), brăzdat de 10 km de alei (de-a lungul cărora, te poţi plimba cu trăsuri autentice, iar iarna, cu sănii), cu numeroase locuri de popas, ai ocazia, aşa cum mi s-a întâmplat si mie, sa vizitezi doua expoziţii permanente, distincte, perfect delimitate - spaţial si tematic -, lumea de altădată a satului romanesc ("muzeul etnografic in aer liber" - 42 ha), precum si reflexul acesteia in conştiinţa artistică contemporană (expoziţia de sculptură modernă in lemn, cu opere realizate de artişti români si străini, reputaţi, inspirate din universul satului tradiţional - 3 ha). Se pot admira 127 de gospodării, 400 de construcţii şi 22.000 de obiecte de inventar. Totuşi, nu obiectele, în sine, sunt cele, care atrag, anual, o medie de 350.000 de vizitatori, ci, faptul, că muzeul pare viu, o întindere pestriţă de gospodării, ce, parca, sunt, încă, locuite. Curţile sunt încărcate de flori, pomii - de roade, pe case se întind bolţi de viţă-de-vie.

  Informatii utile
  • Evenimente - Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înal nivel. Timp de zece zile, oraşul se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii, ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii în peste 60 de spaţii de joc, printre care, pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar, şi clasicele săli de spectacol.
  • Cum ajung - Distanta București - Sibiu (cu mașina): 313 km
  • Obiective turistice - Ofertele turistice ale ”ASTRA” sunt complete, punând la dispoziţia vizitatorilor numeroase posibilităţi de agrement, de la parcurgerea diverselor itinerarii din Muzeul în aer liber (itinerariul religios – biserici si troiţe monumentale; itinerariul - arhitectură populară; itinerariul morile de vânt; itinerariul olarilor…), până la plimbarea cu trăsura, cu sania sau cu barca și de la jocul de popice până la pavilionul de joacă din cadrul „Etno-Tehno-Parc”.

  Video:

  03:10
  Sibiu, 2007
  432 vizualizari

  Fotografii (16): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
1 comentariu
 • bdoinana si Aurelios apreciaza asta
 • Aurelios
  Aurelios Desigur Sibiul este intre primele 3 mari orase ale Romaniei in privinta patrimoniului cultural detinut si al valorificarii acestuia ! Ma asociez din toata inima celor scrise in aceasta impresie turistica !
  3 martie 2013