Tipareste Sfanta manastire Jercalai

 • Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns aici este fara doar si poate si Sfanta manastire Jercalai de langa orasul prahovean Urlati. Asa ca am considerat ca este un motiv FOARTE bun sa ma prezint in fata dumneavoastra cu o noua impresie despre aceasta inedita manastire prahoveana. Este o manastire de calugari, ce poarta hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica veche), Sfantul Ilie, Sfantul Mare Ierarh Nicolae, Nasterea Sfantului loan Botezatorul (biserica noua).

  Localizare:

  Situata undeva peste raul Cricovul Sarat (cand vii dinspre Urlati), manastirea beneficiaza de un amplasament intr-un cadru natural de mare exceptie, peisajele dealurilor cu vita de vie de aici iti dezvaluie niste privelisti cum nu ai mai vazut niciodata. Iar daca ajungi toamna aici, te vei putea bucura si de struguri si must, deoarece aproape la fiecare poarta vei gasi pe cineva, care sa-ti ofere spre vanzare asa ceva. Nu exista niciun dubiu ca peisajul te va trimite cu gandul la „domeniile” zeului vinului, Bachus.

  Manastire se afla situata pe strada Jercalai, la numarul 1 si este alcatuita dintr-un ansamblu de 4 constructii: chiliile, biserica veche (de lemn), casa parohiala si biserica noua. Chiliile, sunt constructii noi si moderne, foarte curate si bine intretinute cu foarte multe flori in fata lor, semn ca aici sunt oameni gospodari.

  Iscurt storic al manastirii:

  Biserica veche (de lemn), este datata inca din anul 1731 si a fost construita de catre credinciosii din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures, dupa doua secole acestia si-au ridicat o biserica noua din zid, daruind biserica veche, familiei regale, pentru loc de rugaciune la Castelul Bran , in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932, din pacate, fiind destinata doar ca sa infrumuseteze locul biserica de lemn nu si-a indeplinit rolul sacru. Dupa anul de gratie, 1948, cand castelul Bran a fost transformat in muzeu, biserica a inceput sa se deterioreze. Descoperita intr-o stare avansata de degradare de catre Patriarhul Iustinian Marina, biserica va ajunge in primavara lui 1956 pe actualul amplasament, unde se afla schitul Cricov. Pictura initiala a bisericii a fost realizata de catre un pictor ramas anonim si dupa 100 ani a fost repictata de catre pictorul Conrad si restaurata dupa anul 1981. Langa biserica, in partea sudica, este o cruce mare din piatra
  care ne reaminteste tuturor ca aici era amplasat Altarul fostei biserici a schitului Cricov. Casa parohiala si biserica noua (cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul) sunt constructii noi de data recenta, aflate inca in proces de finisaj. Fara nicio indoiala ca as putea sa va povestesc in pagini intregi despre Manastirea Jercalai, dar nu vreau sa va rapesc placerea de a descoperi totul la fata locului, chiar dumneavoastra, asa ca va invit pe toti sa admirati pozele de aici si sa vizitati Manastirea Jercalai din Urlati.  Important de stiut ca la numai 3 km . distanta de aceasta manastire se afla un alt locas ortodox, la fel de inedit si fascinant si anume: Manastirea Varbila. Dar despre aceasta va voi povesti intr-o impresie viitoare, fiindca sunt foarte multe de spus, asa ca tineti aproape !!!   

  Informatii utile
  • Vremea - Vremea de cele mai multe ori însorită şi foarte plăcută, blândă chiar şi iarna
  • Cum ajung - 21 kilometri de Ploieşti (Prin Plopu) sau 26 kilometri (prin Albeşti-Paleologu, cu trenul până în gara Albeşti şi de aici curse de icrobuze şi/sau autobuze până în Urlaţi
  • Obiective turistice - Mânăstirea Vărbila, Conacul Bellu, Mânăstirea Ceptura, Mânăstirea Jercălăi.
  • Unde ma cazez - În localităţile limitrofe sau la prieteni, fiindcă în Urlaţi NU este niciun hotel
  • Transport local - Curse regulate de microbuze şi autobuze, unele până aici la mânăstire.
  • Recomandari - Dacă tot aţi ajuns până aici rezervaţi-vă puţin timp şi pentru mânăstirea Vărbila, aflată la 3 km. distanţă.
  • Atentionari - Nu vă apucaţi să daţi bani cerşetorilor, chiar dacă sunt 1-2 locul se va umple instantaneu de "amărâţi" la zornăitul monedelor şi foşnitul bancnotelor.
  • Cat costa - Deocamdată vizitarea mânăstirii Jercălăi este gratuită, însă rămâne de văzut cât timp.
  • Shopping - Cumpărăturile se fac în magazinele din oraş, unele cu pretenţii de supermarket.
  • Evenimente - "Sărbătoarea Toamnei" un fel de zilele oraşului şi festivalul vinului cumulate.
  • Restaurante si specialitati culinare - În Urlaţi (prin centru) sunt câteva cârciumi şi terase cu pretenţii de local european.
  • Viata de noapte - Viaţa de noapte la o mânăstire, poate doar în noaptea de ÎVIERE.
  • Arta si cultura - Urlaţiul este un oraş eminamente viticol aaşa că şi cultura este legată de această latură.
  • Distractie - Plimbări pe dealurile Urlaţiului şi pe Valea Cricovului Sărat.

  Video:

  05:36
  Manastirea Jercalai
  447 vizualizari

  Fotografii (11): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
7 comentarii