Tipareste Raul Iordan - locul in care mi-au crescut aripi de fericire

 • Raul Iordan – locul in care mi-au crescut aripi de fericire

  Da, in momentul in care am simtit atingerea binefacatoarea a apelor calde si verzi ca si smaraldul ale Raului Iordan am simtit, printre lacrimi de recunostinta, ca imi cresc aripi de fericire! Intrarea si botezul in apele Iordanului a fost un alt moment de incarcatura maxima pe care l-am trait in pelerinajul facut anul trecut prin Locurile Sfinte, in Palestina si Israel.

  Si cum sa nu fi simtit emotii maxime, din moment ce in Raul Iordan - Nahar el Urdon  - Mantuitorul a fost botezat de catre Ioan Botezatorul.

  Scurte informatii despre Raul Iordan

  Raul Iordan se formeaza in nordul Israelului din trei rauri afluente: Dan, Banias, Hatzbani,  a caror confluenta este in apropierea Muntelui Hermon. Dupa ce isi urmareste curgerea lina se varsa in nord-estul Marii Galileii. Iese  prin sud-vestul acestei mari fara  fara pic de valuri pe care am avut privilegiul de a face o croaziera, redevine Raul Iordan si apoi se varsa in Marea Moarta, dupa ce parcurge un traseu de 322km. Este singura sursa de apa dulce din zona.  

  Ce am vazut si ce am simtit eu pe malul Raului Iordan

  Pe malul Iordanului am ajuns in primele ore ale dupa-amiezei. Ca in oricare dintre locurile cu incarcatura religioasa, si aici comertul este in floare. Magazinul mare, plin de suveniruri era neincapator pentru numarul extrem, extrem de mare de turisti. Unii isi cumparau camasute necesare, dar nu indispensabile pentru a  putea intra in apele Iordanului, altii isi cumparau apa din Iordan, imbuteliata in sticlute de diferite marimi , altii isi cumparau diferite suveniruri tipice: cruciulite, pandantive, argintarie, etc., iar cei mai multi, printre care, ma numarau si eu, doar priveam atat chipurile oamenilor innebuniti pentru a gasi cadoul perfect de oferit adus din tara Sfanta sau marfurile frumos colorate si aranjate pe rafturi...

  Dupa ca am lasat magazinul in mrejele cererii si ale ofertei, am trecut printr-o bariera  cu rol de control si am intrat in zona plina de pelerini si turisti, veniti din toate colturile pamantului pentru a se boteza in aceeasi apa in care s-a botezat Mantuitorul. Ma voi feri sa fac prea multe referiri la incarcatura religioasa a momentului care pentru mine a fost maxima, pt. ca suntem pe un site de turism si poate ca descrierea unor astfel de trairi nu-si are aici locul. De cum am dat cu ochii de raul Iordan, m-a impresionat culoarea lui, verdele  de smarald si curgera sa lina, abia perceptibila. Pentru cei care doresc sa se boteze exista locuri amenajate. Am intalnit oamenii de toate natiile si de toate culorile aici. Unii dintre ei asteptau  linistiti in sir pentru a le veni randul  de a intra in apa, altii erau in grupuri mici, pe malul apei, altii cantau si dansau  asteptad momentul in care unul dintre liderii lor spirituali avea sa-i aplece cu capul in apa. Unii oameni intrau in apa , altora doar le turnau preotii apa peste crestet. Pentru cei care doreau sa intre, erau de cumparat camasute albe, din matase, la pretul de 10 -15 dolari bucata. Am vazut multi folosind astfel de camasute, mai ales rusi- era plin de rusi si de brazilieni, altii erau doar in costume de baie, altii imbracati asteptau sa le fie stropite capetele cu apa.

  M-a uimit numarul mare de somni care se vedeau inotand in larg si care nu ezitau sa vina la mal pentru a primi hrana sau pur si simplu pentru a-i ciupi pe cei ce intrau in apa de picioare sau de maini. In portiunea din Raul Iordan pe care am vizitat-o eu, in apropiere de Marea Moarta, nu exista nicio biserica, doar pe ziduri sunt pasaje din Biblie preluate din Evanghelia care vorbeste despre Botezul Mantuitorului.

  Cei care am avut privilegiul de a fi in acest loc, in ziua de Boboteaza marturisesc ca in momentul in care Patrtriarhul Ierusalimului arunca 3 cruci in apa, oamenii aflati in locul respectiv asteapta sa se produca o minune...Si minunea se produce..apele Iordanului atat de line in mod obisnuit incep ‚sa fiarba” si raul, isi intoarce pentru cateva minute cursul....

  Informatii utile
  • Vremea - E cald si in octombrie, apa e calda precum ceaiul...
  • Cum ajung - Printr-un pelerinaj organizat, asa am ajuns eu.
  • Recomandari - Nu va recomand decat sa incercati sa ajungeti in acest loc...restul, sunt doar cuvinte!
  • Evenimente - In fiecare an, de Boboteaza aici se produce o minune, despre care veti afla citind randurile acestei impresii...
  • Shopping - La magazinul amenajat aici exista suveniruri , o sticluta cu apa din Raul Iordan costa intre 5 si 10 dolari, in functie de marime.
  • Obiective turistice - Raul Iordan.
  • Unde ma cazez - Nu e necesara cazarea, aici se petrec cateva ore doar.
  • Cat costa - Intrarea e gratuita.

  Video:

  02:02

  Fotografii (34): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
3 comentarii