Tipareste Podul Mincinoşilor din Sibiu

 • Asa precum terasa “Go in” din Sibiu, are un coridor ce leaga Piata Mare de Piata Mica, Podul mincinosilor, leaga aripa dreapta de cea stanga a Pietii Mici. Podul e-un loc ce geme sub greutatea legendelor sale, e o minune cum de inca nu s-a prabusit. Sibiul e compus din doua orase, situate la altitudini diferite,  la fel ca si alte burguri medievale ale Transilvaniei sasesti, adica din “Orasul de Sus” si din “Orasul de Jos”. Podul Mincinosilor, si multele sale scari de piatra ce-l marginesc, au fost construite pentru a usura trecerea intre cele doua “orase”  .

   Podul Mincinosilor sau Podul Minciunilor, asa cum arata el astazi, a fost construit in anul 1859 si este opera mesterilor antreprenorului Fredericus Hutte. Este primul pod din tara si al doilea din Europa zamislit din fonta turnata. Ce este fonta? E tot un fel de otel cu o concentratie mai mare de carbon. In urma cu un secol, Titanicul se scufunda, din cauza a 5 placi de fonta a provei sale, care au cedat la impactul cu un gigantic aisberg. Hei, oameni buni!...de Transilvania sau de fabricuta din Sibiu a lui Fredericus Hutte, n-ati auzit? Turnul Eiffel din Paris, construit in mare parte din otelul transilvanean al Combinatelor din Resita si Hunedoara, e inca “in picioare” si azi, dupa 124 de ani, iar podul Mincinosilor e si mai “batran” decat turnul, are venerabila varsta de 154 de ani, in schimb Titanicul n-a supravietuit, din pacate, decat trei zile, el s-a scufundat, inca de la prima sa traversare si zace azi la cativa kilometri adancime in haul rece, intunecos si parca fara fund, al Atlanticului.  

  Podul Mincinosilor este cu predilectie, locul de intalnire al tinerilor indragostiti din Sibiu. Doua frumoase cercuri forjate ce includ vechea stema aurita a burgului, marginesc capetele sale. Doua frumoase legende, pastreaza intact, inca si astazi, misterul podului.

  Iata prima legenda.

  Dupa spusele oamenilor locului, podul are urechi si incepe sa scartaie si sa geama la fiecare miciuna pe care-o aude din gura indragostitilor. Si uneori, podul mai are si maini si e in stare sa-l arunce pe mincinos peste balustrada sa, in strada. Asa ca, atunci cand sunteti pe pod si va marturisti iubirea si nu prea sunteti in regula cu ceea ce spuneti, luati cu voi si umbrela lui Mary Poppins, ca sa aveti o “cadere” mai usoara. Sau, poate e mai bine, sa fiti preventiv si sa luati cateva cursuri serioase de actorie, la teatrul “Radu Stanca” din oras, ca sa pareti mai verosimil. Barbatii nu stiu sa minta. Stiti de ce? Pentru ca femeia are ea, aşaaa, un al nu ştiu catelea simt, si mereu te prinde cu musca pe caciula. Sau, tocmai cand te pregatesti sa-i soptesti cuvintele magice, suna telefonul mobil si o vocea suava te interpeleaza senin “Hello, iubi, ce mai faci?”  

  A doua legenda se refera la tinerele fete ce-si marturisesc iubirea unui tanar “si care se jura ca ele, nu! nu! nu exista!, dar vai! niciodata, never si jamais de ma vie, n-au avut de-a face cu altcineva”… Dupa noaptea nuntii insa, cand adevarul iese la iveala, mirele avea dreptul, dupa spusele legendei, sa-si arunce mireasa mincinoasa de pe pod. Reciproca insa nu era valabila, caci mireasa nu poate niciodata demonstra contra-adevarul. Sau cu alte cuvinte“quod non erat, non demonstrandum”, dicton latin, care, in traducere libera, ar veni cam asa, “nu-ti mai bate capu’ femeie. ca tot n-ai dreptate!

  Nu va speriati totusi, pasiti cu incredere peste pod, iubirile tinerilor sunt intotdeauna curate, sincere si adevarate iar povestile astea ce circula liber prin folclor despre podul mincinosilor, nu sunt decat niste minciuni nevinovate.

  P.S. Daca nu v-au placut legendele, poate va place melodia “Sunt o mincinoasa”  

  (