Tipareste Nazareth - un vis implinit

 • Nazaret este un orasel situat in nordul Israelului, la poalele Muntelui Tabor, in apropiere de Marea Galileei, fiind capitala administrativa a Galileei. Denumirea localitatii  se pare ca deriva din asezarea pe o culme muntoasa, Nazaret, talmacindu-se ca „cel care urmareste cu privirea" sau ”cel care pazeste”. Nazaret este un oras  pestrit, populat de cca. 70000 de oameni, din care mai putin de jumatate sunt crestini, dar vizitat anual de peste un milion de turisti. Nazaret este cunoscut in intreaga lume ca fiind orasul in care locuia Maria, cea care avea sa nasca, asa cum ii va proproci Arhaghelul Gabriel: „fiu ”ce se va chema Iisus Christos. Este de asemenea orasul  in care pruncul Iisus a copilarit alaturi de parintii sai, Iosif si Maria. De aceea este unul dintre cele mai sfinte locuri de pelerinaj ale crestinatatii.

  Scurt istoric

  Orasul Nazaret a fost locuit inca din era preistorica, dar a inceput sa fie cunoscut mai ales dupa secolul al V-lea, cand aici a fost ridicata pe locul in care ingerul i s-a aratata Fecioarei – Biserica Bunei Vestiri.

  Pe vremea in care Iisus a copilarit aici, Nazaret era un satuc mic si neinsemnat din Galileea, care numara nu mai mult de 150 de locuitori. Astazi, Nazaret este un oras tipic pentru Orientul Mijlociu, exotic si interesant, un amestec intre modernitate si primitivism. Fotografiile pe care le atasez va vor arata realitatea acestui oras, cu centrul orasului ingrijit si plin de pelerini, dar cu periferiile locuite de o populatie majoritar araba care traieste in saracie si mizerie.

  De vizitat

  Nazaret se imparte in Orasul de Sus – Nazaret Illit, locuit de evrei israleieni, si Orasul de Jos locuit de crestini si musulmani. In aceasta zona fierbinte din Orientul Mijlociu, nicaieri si niciodata musulmanii nu se vor amesteca cu evreii. Crestinii sunt cei mai prigoniti, impotriva lor ridicandu-se atat evreii, cat si musulmanii. La acesta ura se adauga si neintelegerile care exista intre diferitele confesiuni crestine. In Nazaret, ca peste tot in Tara Sfanta, nu exista pace, la niciun nivel. Chiar daca tunurile si mitralierele nu se aud, ura mocneste....Cele mai multe dintre bisericile vechi de secole se gasesc in Piata Veche a orasului. Am vizitat Biserica Bunei Vestiri - cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu. Potrivit traditiei romano-catolice, a fost ridicata chiar pe locul unde Arhanghelul Gabriel i-a adus Mariei vestea ca il va naste pe Iisus. Biserica este inchinata Fecioarei Maria si voi scrie pentru ea o impresie separata. In interiorul curtii se poate vizita Biserica Sf. Iosif, aici se vad ruinele casei in care Iisus a copilarit. Iosif era tamplar, iar micul Iisus a deprins de mic aceasta meserie, lucrand cot la cot cu tatal sau pamantesc.

  Cum catolicii sunt catolici si ortodocsii ortodocsi, la o mica distanta de aceasta impunatoare biserica catolica, am vizitat Biserica Sf Gabriel ortodoxa, ridicata pe locul in care potrivit traditiei ortodoxe Maria a primit Buna Vestire de la Arhamghelul Gabriel. Biserica a fost pictata de doi romani, lucru care nici macar nu este pomenit in panoul informativ al bisericii pastorite acum de catre ortodocsii greci. Locul adevarat al primirii vestii care va schimba soarta omenirii, nu se cunoaste cu exactitate, cert e, ca in acele locuri s-au petrecut lucruri pe care omul modern le percepe ca fiind miracole. Emotiile pe care le-am simtit in ambele locatii nu pot fi transpuse in cuvinte. Trebuie sa pasesti pe acele locuri ca sa simti, ca sa te simti binecuvantat.

  Am ajuns si in locul in care se spune ca era sinogoga in care a predicat Iisus. In acel loc se ridica Biserica Sinagogii, o biserica greco-catolica.

   

  Divesitatea unui oras 

  Am gasit un oras Nazaret cu case albe, intinse pe paliere etajate, multe neterminate, zidite din pietre de calcar pe colinele muntoase si lipsite de vegetatie. Peisajul nu este deloc monoton, din contra este divers, captivant, pentru mine, este o alta lume, o lume fascinanta.Din loc in loc exista si oaze de verdeata, sunt vii sau gradini de portocali si maslini. Magazinele sunt mici, dar multe, restaurantele impanzesc orasul si poarta denimiri religioase: Restaurantul Primului Miracol,  Bunei Vestiri, etc. Piata Veche a orasului este un imens bazar, in care negustorii ambulanti te imbie cu marfurile lor cu trimiteri religioase sau mai putin. Negustorii, fie ca vand intr-un magazin pe care il poti percepe ca elegant, fie ca sunt ambulanti, stapanesc limba engleza la un nivel mediu si o rup bine pe romaneste. La intrarea in magazine exista inscriptii in limba engleza care interzic filmatul, fumatul, scuipatul..Bogatia marfurilor este foarte ademenitoare pentru noi, de aceea ghidul ne zoreste mai mereu. Dar cum sa rezisti tentatiei de a privi si de a pipai macar, tot felul de icoane, crucifixuri, ceasuri, margelute, cercei, bijuterii multe din aur si argint? M-am mirat cat de expuse sunt marfurile si ca nu se fura, dar apoi am aflat ca unui musulman prins ca a furat i se taie automat mana. Frica este cea care pazeste aici pepenii!

  Am petrecut cateva ore in acest oras, pasind alene pe stradutele lui stramte, care urca si coboara prin relieful muntos.M-a impresionat forfota turistilor si calmul locuitorilor.Ghidul ne spune, la plecare, ca Nazaret este localitatea cu cel mai mare numar de arabi crestini, ca primarul este ales prin succesiune, din doi in doi ani. Doi ani dintre crestini, doi ani dintre musulmani. Practica aceasta aduce stabilitate, o stabiltate firava, pentru ca aici, in Nazaret, in decursul veacurilor a curs mult sange, iar linistea este aparenta. Pentru mine, sa ajung aici a fost un vis, visul pentru care am si pornit in acest pelerinaj. In anii copilariei colindam cu patos: „Colo sus în vremea ceia’/In frumoasa Galileea,/O fecioară vieţuia/Ce Maria se numea./Nazaret era oraşul/Unde ea-şi avea sălaşul./Într-o zi Maria sta/Singură şi se ruga/Îngerul Gavril intrase/La Sfânta fecioara-n casă/Şi din zbor cum se opriră/"Bucură-te" îi grăiră.”, imginandu-mi scena si emotia momentului. De atunci mi-am dorit sa am privilegiul de a pasi in acele locuri, de a vedea cu ochii mei lumea ce prindea viata doar din versurile rostite de glasul meu de copil...

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Piata Veche a orasului, Biserica Bunei Vestiri - cea mai mare biserica crestina din Orientul Mijlociu,Biserica Sinagogii,Biserica Sf Gabriel ortodoxa.
  • Restaurante si specialitati culinare - Falafel ,shaorma, exista brutarii si patiserii stradale care vand produse de patiserie si brutarie deosebite de cele de la noi, un loc aparte ocupandu-l umpluturile de fructe uscate si seminte de toate felurile.
  • Shopping - Se pot cumpara diferite suveniruri din pietre semipretioase, aur, argint, lemn de maslin.
  • Recomandari - Va recomand sa nu evitati sa intrati in resturante si magazine de suveniruri.
  • Vremea - Este cald, in luna octombrie fiind cam 30 de grade.
  • Unde ma cazez - Va puteti caza la unul dintre hotelurile din oras, sau puteti vizita o parte din oras pe parcursul unei zile, fara a fi cazati aici, asa cum s-a petrecut in cazul meu.
  • Distractie - Distractia d ecare am avut parte in Orasul Nazareth este oarecum atipica, dar singulara, unica, etraordinara si nu s eincadreaza in tiparele unui anumit tip de distractie moderna, ci mai degraba am petrecut momente de inaltare spirituala.
  • Viata de noapte - Deoarece nu am petrecut noaptea in orasul Nazareth nu as putea sa vorbesc despre distractia nocturna de care ati putea avea parte vizitand acest oras.
  • Cat costa - Vizitarea orasului si a obiectivelor turistice enumerata de mine s-a facut fara a mai plati nimic in plus fata de ceea ce platisem la momentul incare am achitat costul sejurului in Israel.
  • Evenimente - Pentru mine, sa ajung aici a fost un vis, visul pentru care am si pornit in acest pelerinaj. In anii copilariei colindam cu patos: „Colo sus în vremea ceia’/In frumoasa Galileea,/O fecioară vieţuia/Ce Maria se numea./Nazaret era oraşul/Unde ea-şi avea sălaşul./Într-o zi Maria sta/Singură şi se ruga/Îngerul Gavril intrase/La Sfânta fecioara-n casă/Şi din zbor cum se opriră/"Bucură-te" îi grăiră.”, imginandu-mi scena si emotia momentului. De atunci mi-am dorit sa am privilegiul de a pasi in acele locuri, de a vedea cu ochii mei lumea ce prindea viata doar din versurile rostite de glasul meu de copil...
  • Arta si cultura - M-a impresionat forfota turistilor si calmul locuitorilor.Ghidul ne spune, la plecare, ca Nazaret este localitatea cu cel mai mare numar de arabi crestini, ca primarul este ales prin succesiune, din doi in doi ani. Doi ani dintre crestini, doi ani dintre musulmani. Practica aceasta aduce stabilitate, o stabiltate firava, pentru ca aici, in Nazaret, in decursul veacurilor a curs mult sange, iar linistea este aparenta
  • Transport local - Noi am ajuns in orasul Nazareth cu autocarul cu care am facut circuitul in intregul Israel, daca veti merge intr-o excursie organizata, sigur veti avea inclus acest obiectiv turistic deosebit .
  • Atentionari - In magazine sau pe strada este absolut interzis fumatul, scuipatul, este interzis deasemena sa fotografiati sau sa filmati marfurile expuse in magazine.
  • Cum ajung - azaret este un orasel situat in nordul Israelului, la poalele Muntelui Tabor, in apropiere de Marea Galileei, fiind capitala administrativa a Galileei. Denumirea localitatii se pare ca deriva din asezarea pe o culme muntoasa, Nazaret, talmacindu-se ca „cel care urmareste cu privirea" sau ”cel care pazeste”. Nazaret este un oras pestrit, populat de cca. 70000 de oameni, din care mai putin de jumatate sunt crestini, dar vizitat anual de peste un milion de turisti.

  Video:

  09:53

  Fotografii (60): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
1 comentariu