Tipareste Muzeul Cuibul Visurilor

  • Chiar daca s-a nascut in localitatea Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, marele romancier roman Liviu Rebreanu (1885 - 1944)si-a petrecut copilaria in comuna nasaudeana Maieru, unde familia sa se muta in anul 1889. A ramas permanent legat de locurile copilariei, denumind localitatea Maieru „Cuibul visurilor”. Aici localnicii si autoritatile locale vor infinta un muzeu (Muzeul Cuibul Visurilor), dedicat personalitatii celui care a fost marele romancier roman Liviu Rebreanu. Si cum redactorul nostru (Robert Codescu) se afla in imediata apropiere a muzeului (la Sangeorz-Bai, 10 Km.), s-a hotarat la nivel redactional ca el este cel ce va trebui sa realizeze un articol direct de la fata locului, despre aceasta inedita institutie muzeala. Asa ca in continuare va invitam pe toti care tocmai ati dat click aici sa lecturati aici pe vacanta_Infoturism o foarte scurta cronica muzeala obtinuta direct de la fata locului.

    Muzeul Cuibul Visurilor a fost fondat la data de 27 noiembrie 1957, prin inaugurarea unei expozitii memoriale, Liviu Rebreanu, prilejuita de cea de-a 72-a aniversare a nasterii marelui romancier. Prin donatii ale localnicilor (multe din piese sunt adunate de elevi), colectia se imbogateste, iar cladirea, o fosta gradinita construita in anul 1933, este extinsa in perioada 1971-1972. Initiatorul expozitiei memoriale si sustinatorul devenirii ei ca muzeu este profesorul de limba romana Sever Ursa.

    Actualmente muzeul are 9 incaperi, fiecare dintre ele continand tematici bine structurate si organizate. Astfel pot fi vazute exponate pornind de la primele dovezi de locuire a tinutului, monede, arme, documente, unelte de uz casnic care reflecta ocupatiile maierenilor, precum si multe obiecte de decor ale casei taranesti maierene si costume populare. Cladirea muzeului are ca atractie salonul Liviu Rebreanu – creatorul ce cuprinde obiecte personale ale acestuia, donate de fiica si fratii sai in 1985: masa de lucru, un costum, diplome ale scolarului de la Maieru, scrisori in original, numeroase fotografii de familie.

    Muzeul este amplasat in centrul comunei Maieru, mai in sus putin de biserica greco catolica din localitate chiar langa parcul central al comunei. Programul de vizitare fiind miercuri – duminica, 9 – 17 (iarna) si 10 – 18 (vara) totusi grupurile anuntate in prealabil pot vizita muzeul si in afara programului de vizitare, profesorul Sever Ursa cel care este si ghid in muzeu locuind in apropiere va fi extrem de bucuros sa va aiba ca oaspeti ai muzeului.

    Cu certitudinea ca i-au scapat unele aspecte care probabil ar fi interesat pe unii, autorul acestui material isi va lua permisiunea de a va lasa si dumneavoastra linkul oficial al muzeului