Tipareste Lida - Mormantul Sf. Mucenic Gheoorghe

 • Lodd  sau Lida este o localitate israeliana cunoscuta in lumea crestina ca fiind locul in care s-a nascut si a  fost inmormantat Sf . Gheorghe, tot aici se afla si aeroportul international Ben Gurion, aeroport prin care se intra si se paraseste Israelul. Pe locul mormantului Sf. Gheorghe a fost ridicata o biserica ortodoxa - Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost conducator de osti, pe vremea imparatului Diocletian, fiind un tanar de o frumusete rapitoare si extrem de apreciat pentru calitatile sale militare. Cand imparatul Diocletian   incepe o tirada fara seaman impotriva crestinilor, tanarul conducator de osti i se infatiseaza dinainte si „isi marturiseste vina” de a fi el insusi crestin.

  Deoarece a refuzat sa renunte la credinta sa, a fost torturat si in cele din urma decapitat. Dupa moarte, osemintele i-au fost aduse in localitatea natala, Lida.

  Pe locul in care au fost ingropate a fost construita in secolul al IV-lea  o bazilica crestina. La sfarsitul secolului al XIX –lea a fost ridicata aici, actuala biserica. In apropiere se afla Moscheea El-Chodr, construita de otomani, in replica la biserica ortodoxa. In prezent biserica este inconjurata de musulmani, care nu doar ca nu respecta sfintenia locului, ba chiar  adesea pangaresc usile bisericii, si ameninta constant vietile crestinilor care traiesc aici. Am intalnit o calugarita de origine romana, care ne-a vorbit extraordinar  de frumos despre Dumnezeu si despre Sf. Gheorghe, punanad atata de multa dragoste in vorbele-i, incat am plecat de aici cu sufletul plin de lumina..Ne-a repetat de multe ori faptul ca Dumnezeu este iubire..Iubire si iertare..Sa iubim si sa iertam...

  Aceasta a fost de fapt lectia pe care am primit-o in pelerinajul pe care am avut nesperata fericire de a-l face pe Pamantul Sfant. Aceata biserica a fost primul popas facut de grupul nostru de romani in Tara Sfanta. Am ramas cu totii impresionat de ceea ce am vazut. In interiorul bisericii se mai pastreaza si astazi lanturile cu care a fost legat Sf. Gheorghe, iar in grota de sub biserica este mormantul unde se pastreaza o parte din sfintele-i moaste. Sa intru aici si sa ma inchin..nu exista cuvinte care sa poata exprima sentimentele avute de mine in acea zi....

  M-a impresionat dincolo de aspectul bisericii, aspectul acestei localitati in principal musulmane, faptul ca la iesirea din biserica erau o multime de arabi care sedeau in fata unei frizerii si care au inceput , prieteneste, sa ne vorbeasca in limba romana..despre Ceausescu si despre Basescu... Nu am vazut vreun om lucrand, desi aspectul localitatii era jalnic si mizeria debordanta..toata lumea lenevea sub soarele istovitor..

  Informatii utile
  • Cum ajung - Se afla in apropierea Aeroportului Ben Gurion.
  • Vremea - E foarte cald.
  • Shopping - Suveniruri si obiecte bisericesti.
  • Cat costa - e gratis
  • Unde ma cazez - Nu e necesara cazarea.
  • Obiective turistice - Aeroportul Ben Gurion, Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe Lida.
  • Restaurante si specialitati culinare - Nu am vazut niic macar un restaurant prin preajma.
  • Transport local - Transoportul local este ca si inexistent.
  • Recomandari - Daca veti ajunge in aceasta biserica, va recomand sa ascultati mai inainte vorba maicutei de origine romana si abia apoi sa incepeti sa fotografiati, acest lucru o va bucura foarte mult.
  • Atentionari - Arabilor si mai ales araboaicelor - care nu umbla niciodata neinsotite pe strada - nu le place sa fie privite insistent. Asa ca, discretia e necesara!
  • Distractie - Fiind vorba despre un locas de cult cu o incarcatura spirituala maxima, aici se poate vorbi despre reculegere si rugaciune.
  • Viata de noapte - Fiind vorba despre un locas de cult, nu veti avea parte de acel gen cunoscut al distractiilor nocturne.
  • Evenimente - Lodd sau Lida este o localitate israeliana cunoscuta in lumea crestina ca fiind locul in care s-a nascut si a fost inmormantat Sf . Gheorghe, tot aici se afla si aeroportul international Ben Gurion, aeroport prin care se intra si se paraseste Israelul. Pe locul mormantului Sf. Gheorghe a fost ridicata o biserica ortodoxa - Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
  • Arta si cultura - Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost conducator de osti, pe vremea imparatului Diocletian, fiind un tanar de o frumusete rapitoare si extrem de apreciat pentru calitatile sale militare. Cand imparatul Diocletian incepe o tirada fara seaman impotriva crestinilor, tanarul conducator de osti i se infatiseaza dinainte si „isi marturiseste vina” de a fi el insusi crestin.Deoarece a refuzat sa renunte la credinta sa, a fost torturat si in cele din urma decapitat. Dupa moarte, osemintele i-au fost aduse in localitatea natala, Lida. Pe locul in care au fost ingropate a fost construita in secolul al IV-lea o bazilica crestina. La sfarsitul secolului al XIX –lea a fost ridicata aici, actuala biserica. In apropiere se afla Moscheea El-Chodr, construita de otomani, in replica la biserica ortodoxa

  Video:

  00:58

  Fotografii (55): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
2 comentarii
 • framboise
  framboise Va multumesc!
  15 ianuarie 2013
 • Aurelios
  Aurelios Mi-as dori si eu mult sa ajung in aceasta tara , pe pamintul "Tarii sfinte" , dar cel putin deocamdata am doua impedimente majore : lipsa fondurilor necesare si nesiguranta acestor meleaguri ! Dar cine stie ...?
  5 martie 2013