Tipareste Ierihon - oras unic in lume

 • In Ierihon am ajuns intr-o dupa-amiaza fierbinte de toamna, in cea de-a treia zi a pelerinajului pe care am avut nesperata sansa de a-l face in Tara Sfanta. Desi pare greu de crezut, Ierihonul, stravechiul oras biblic, primul oras cucerit de israeliti dupa peregrinarea lor de 40 de ani prin desert, apartine acum, nu Israelului ci, Palestinei. Aceasta „pata de culoare ”palestiniana in inima Israelului este cunoscut ca fiind orasul situat la cea mai joasa altitudine , la aproximativ 250 de metri sub nivelul marii. Este considerat totodata si cel mai vechi oras cunoscut din lume. Aspectul de vechi, decrepit si delasare a fost ceea ce am remarcat de cum am patruns in localitate. Vegetatia mediteraneana, luxurianta nu poate acoperi hibele actuale ale orasului, cladirile neterminate, gunoaiele care sunt imprastiate pretudindeni..Si totusi, orasul are un parfum aparte, dat de istoria sa, de  un trecut stralucit, care nu mai poate lumina, din pacate, imaginea prezentului.

  In drumul Sau spre Ierusalim, si Iisus a trecut prin Ierihon, aici pastrandu-se „dudul lui Zaheu” de fapt un sicomor despre care ne glasuieste Biblia. In prezent in Ierihon locuiesc cca. 100000 de arabi. In Ierihon am vizitat Asezamantul Romanesc, un ansamblu  impunator, cu o arhitectura opulenta care contrasteaza puternic cu saracia dimprejur. Este asezat in centrul orasului, acolo unde un credincios de origine romana, stabilit aici, a detinut o bucata de pamant pe care dupa moartea sa i l-a darui BOR, in scopul ridicarii unei biserici. In anul 2000 s-a pus piatra de temelie a Asezamantului, care in prezent este terminat . Biserica de aici poarta hramul „Nasterii Domnului si Toti Sfinfii Romani”. Biserica este specific romaneasca, construita in stil bizantin, in forma de cruce si este o imbinare de elemente arhitectonice romanesti cu elemente specifice Orientului crestin. Interiorul este viu, colorat, totul curat, ingrijit, iar in inaltul bisericii credinciosii pot vedea zugravit chipul  lui Dumnezeu Pantocrator cel Care tine in mana Sa viaţa tuturor oamenilor. De jur imprejurul bisericii se poate vedea paraclisul cu hramul „Toţi Sfinţii din Palestina”, clopotnita, corpul casei pentru pelerini si egumenia.Corpul casei de pelerini este o construcite impunatoare ridicata pe 3 nivele. Eu nu am vizitat decat biserica, paraclisul micut in forma de cupola, impodobit cu mozaic si magazinul de suveniuri construit vis a vis de intrarea in biserica. Asezamantul romanesc este un loc in Tara Sfanta care se doreste si reuseste a fi o reprezentare a spiritualitatii, culturii si ospitalitatii poporului roman.

  Informatii utile
  • Recomandari - Va recomand sa purtati imbracaminte adecvata, dar usoara, fiind extrem de cald, chiar si la jumatatea lunii octombrie...
  • Cum ajung - In pelerinaj.
  • Unde ma cazez - Asezamantul romanesc.
  • Restaurante si specialitati culinare - Preparate specifice bucatariei arabesti.
  • Cat costa - Gratis.
  • Shopping - Se pot cumpara suveniruri de la magazinul aflat in incinta Asezamantului romanesc, dar preturile sunt mai ridicate decat in alte parti.
  • Obiective turistice - Orasul Ierihon, cel mai vechi oras din lume, sicomorul lui Zaheu, Asezamantul romanesc.
  • Vremea - este foarte , foarte cald , chiar si in octombrie.
  • Distractie - Fiind o excursie de tip pelerinaj, nu am avut parte de cunoscutele si obisnuitele distractii, insa simplul fapt de a pasi in aceste locuri ce dateaza din neolitic, a constituit pt. mine o inegalabila distractie.
  • Viata de noapte - Am putut remarca bucuria de a trai a acestor oameni care petrec pana tarziu in noapte, dansand si cantand pe strazi, in fata propriilor case.:)
  • Evenimente - Ierihon este un oras eveniment in sine, fiind primul oras atestat din istoria omenirii, el datand inca din perioada neolitica, din urma cu cca. 10000 de ani.
  • Atentionari - Populatia araba este extrem de excentrica, dar va recomand sa nu ii priviti cu prea multa insistenta s-ar putea sa aveti mici neplaceri. Aici, femeile nu umbla pe strada neinsotite.

  Video:

  02:38

  Fotografii (43): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
3 comentarii