Tipareste Hanul Kiskorossy Halaszcsarda

 • Undeva, pe malul Tisei, in orasul maghiar Szeged, infruntand cu stoicism apele capricioase ale batranului rau si asteptandu-si oaspetii cu preparate culinare savuroase, se afla Hanul Pescaresc Kiskorossy Halaszcsarda . Este o locatie celebra a orasului Szeged, care functioneaza in acest loc fara intrerupere din anul 1930, desi, in decursul timpului, localul a fost in repetate randuri inundat de catre raul Tisa, el a fost refacut de fiecare data, iar numarul celor care aleg sa-i treaca pragul este mereu crescator. Ceea ce ii atrage aici pe oaspeti este nu doar decorul, incredibil de romantic, pe malul Tisei , ci si aspectul rustic al hanului si mai ales calitatea si gustul exceptional al preparatelor care se servesc aici. Specialitatea casei o constituie mancarurile preparate din peste proaspat, pescuit direct din Tisa. Noi am mancat o savuroasa ciorba de peste, portia este atat de mare, incat ajunge fara probleme pentru doua persoane. Ciorba se aduce la masa intr-un fel de caldarusa de metal, cu polonic si iti pui apoi in farfurie cat doresti. Felul doi a fost un platou cu diferite feluri de peste si o portie de specialitate ungureasca cu carne de vita, preparata cu multa ceapa si ardei, toate au fost savuroase. Felul unu, doi, desertul si bauturile, o bere si apa, plus doua cafele au costat undeva in jur de 80 de lei, deci preturile sunt normale, inspre mici. Atmosfera este rustica si intima, hanul era plin ochi, am avut ceva de asteptat pana ni s-a onorat comanda, mai ales ca Tisa era si de data aceasta iesita din matca si inudase o parte dintre dependintele de la subsol. La bucatarie era o agitatie mai mare decat de obicei, dar lucrul nu inceta, cleintii nu incetau sa soseasca. Interiorul este decorat cu tablouri si obiecte cu specific pescaresc. Toaletele sunt curate. Parcarea nu este prea mare, plina ochi la orele pranzului. Vara este o atmosfera si mai placuta, terasa fiind umbrita de copaci seculari. De jur imprejurul restaurantului veti putea admira celebrele locuinte lacustre. In partea laterala a hanului este si un mic spatiu de joaca pentru copii, pe care copiii mei nu l-au folosit, deoarece vemea era ploioasa si toate obiectele erau ude. Meniul este doar in limba maghiara , engleza si germana. Ca amplasare, Hanul Pescaresc Kiskorossy Halaszcsarda se afla inspre iesirea spre Belgrad, veti ajunge la el, mergand pe soseaua principala paralela cu raul Tisa, veti trece de Muzeul Salamului si al Ardeiului Iute Pick, si undeva , pe partea dreapta, la un sens giratoriu veti observa un indicator pe care este desenat un somn imens cu mustatile rasucite a la Franz Iosef alaturi de un castron cu ciorba, este vorba despre reclama acestui han. Virati imediat la dreapta pe drumul ce se deschide  dupa acest indicator, si dupa 2, 3 minute pe care le veti parcurse cu viteza mica, ati ajuns. Nu imi ramane decat sa va urez: Pofta buna!

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Orasul Szeged - un oras renascut din propria " inundatie", Domul din Szeged, Aquapolis Szeged, Muzeul Salamului si al Ardeiului Iute Pick.
  • Unde ma cazez - Noi ne-am cazat intr-un apartament Luijzica Apartman, extrem de luxos, complet utilat,situat pe malul Tisei, la mica distanta atat de Dom cat si de Aquapolis.
  • Restaurante si specialitati culinare - Am servit masa in acestrestaurant situat pe malulTisei, restaurant cu specifc pescaresc, specialitatile culinare ale orasului fiind salamul si carnatii Pick, precum si preparatele din peste tinand cont ca orasul se dezvolta pe malul Tisei.
  • Distractie - Ne-am plimbat prin Piata Domului - Dom Ter, prin imprejurimile sale, o zona extrem de linistita, aerista, curata, am vizitat deasemena interiorul atipic al acestei catedrale catolice, ne-am balacit la Aquapolis,etc..
  • Viata de noapte - Noi noaptea, am preferat sa ne petrecem timpul in apartamentul pe care l-am inchiriat, am fost insotiti si d ecopii, asa ca nu s epunea pune aproblema de a iesi in cursul noptii, asa ca , din pacate, nu stiu nimic despre viata de noapte a orasului Szeged.
  • Cat costa - Felul unu, doi, desertul si bauturile, o bere si apa, plus doua cafele au costat undeva in jur de 80 de lei, deci preturile sunt normale, inspre mici.
  • Shopping - Orasul Szeged ofera posibilitatea de a face cumparaturi pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele, veti avea placuta surpriza de a gasi produse mai ieftine decat la noi.
  • Evenimente - n anul 1879 navalnica Tisa si-a iesit din matca, maturand totul in calea sa, oameni si cladiri. Au pierit atunci inecati in jur de 160 de oameni, iar dintre cladirile existente in oras, au mai ramas in picioare doar cca. 5 %....Posibilitatea de renaste a orasului Szeged este o lectie pt. noi toti
  • Arta si cultura - Szegedul este un oras uimitor, care a renascut din ape, un oras care ofera satisfactie turistica , aici putand fi vazut Domul din Szeged, Sinagoga din Szeged, Turnul Sf. Dumitru, Muzeul Salamului si al Ardeiului Iute,Biserica Ortodoxa, Biserica Franciscana, Gradina Zoologica, Gradina Botanica, Aquapolis.
  • Transport local - In orasul Szeged transportul local este foarte bine pus la punct, la Hanul Pescaresc Kiskorossy Halaszcsarda puteti ajunge doar cu auto propriu sau cu taxi, fiind situat la marginea orasului, pe malul Tisei.
  • Recomandari - Va recomand sa serviti neaparat ciorba de somn, dar , daca sunteti doua persoane, comandati doar o portie, portia este atat de mare, incat ajunge fara probleme pentru doua persoane.
  • Atentionari - Atentie, meniul din care veti alege delicioasele preparate este doar in limbile maghiara, germana si engleza. Va trebui sa asteptati pana vi se va onora comanda, la orele pranzului si in weekend, cum am fost noi, localul este plin ochi.
  • Vremea - Noi am fost colo la sfarsitul lunii martie, am nimerit o vreme ploioasa, Tisa era iesita din matca, zonele limitrofe erau inundate, fara a se produce insa pagube, deoarece ungurii stiu sa se pazeasca de invazia apelor..
  • Cum ajung - Ca amplasare, Hanul Pescaresc Kiskorossy Halaszcsarda se afla inspre iesirea spre Belgrad, veti ajunge la el, mergand pe soseaua principala paralela cu raul Tisa, veti trece de Muzeul Salamului si al Ardeiului Iute Pick, si undeva , pe partea dreapta, la un sens giratoriu veti observa un indicator pe care este desenat un somn imens cu mustatile rasucite a la Franz Iosef alaturi de un castron cu ciorba, este vorba despre reclama acestui han. Virati imediat la dreapta pe drumul ce se deschide dup

  Video:

  03:11

  Fotografii (49): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii