Tipareste Ein Karem - Izvorul Viei

 • Ein Karem , este locul in care, conform traditiei crestine s-a nascut si a copilarit Sf. Ioan Botezatorul, fiul lui Zaharia si al Elisabetei. Tot aici a venit Fecioara Maria in vizita la verisoara ei Elisabeta, care urma sa nasca un copil si anume, pe Ioan Botezatorul.

  Asa ca in aceasta localitate micuta, aflata la cca. 8 km de Ierusalim, se poate vizita atat grota in care, conform traditiei crestine s-a nascut Sf.Ioan Botezatorul, cat si Biserica Vizitatii – ridicata pe locul in care cele doua femei despre care am amintit mai sus, s-au intalnit.

  Ceea ce mi s-a parut extrem de interesant, e ca in aceasta localitate venerata de crestinii din intreaga lume, locuitorii sunt exclusiv evrei. Numele “Ein Karem” semnifica               “ Izvorul Viei “ sau “Tinutul deluros”

  Pe locul pesterii in care pare ca s-ar fi nascut Sf. Ioan Botezatorul este ridicata o biserica franciscana  - Biserica Franciscana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, ce dateaza din secolul al XVII-lea. Ea a fost ridicata pe ruinele unei manastiri ridicate de Cruciati – Biserica Buneivestiri, care la randul sau a fost construita deasupra unor ruine de basilica bizantina, ale carei origini se pierd in negura timpului.Cea mai noua Biserica Sf. Ioan Botezatorul a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea.Biserica este situata intr-o zona, pitoreasca, in varful unui  povarnis, privelistea care se deschide de sus, in fata ochilor fiind una plina de farmec. Locul nu e pustiu, e verde, plin de flori si iedera. Insa, in urma cu 2000 de ani, aici era pustietate. In aceasta pustietate, spune legenda crestina ca proorocul ar fi crescut singur, imediat dupa nasterea sa, parintii  s-au stins. Se spune ca el a fost hranit de un inger pana la varsta de doi ani. Apoi s-a hranit singur, cu lacuste si miere salbatica..

  Drumul ce duce inspre biserica este impanzit cu tarabe, de unde turistii pot cumpara tot felul de obiecte bisericesti, dar si suveniruri, dintre care cele mai spectaculoase au fost pentru mine bijuteriile confectionate din pietre semipretioase. La exterior biserica este placata cu piatra, este falnica, inconjurata de vegetatie bogata.

  Aspectul bisericii este foarte ingrijit, exista chiar la intrare un izvor firav, dar cristalin, ale carei ape sunt adunate, in parte, intr-un micut helesteu plin cu pestisori colorati. Apele sale se pare ca ar avea puteri tamaduitoare.Interiorul bisericii este destul de auster, in stilul bisericilor franciscane. Interiorul adaposteste comoara cea mare, care nu consta in aur sau pietre pretioase, ci e tocmai pestera in care s-a nascut Sf, Ioan Botezatorul. Pe o scara stramta se coboara in grota. O stea de marmura pe care sta gravata inscriptia: Hic prescursor Daomini natus est” – "Aici s-a nascut Inaintemergatorul Domnului.", marcheaza locul nasterii proroocului.

   

  Informatii utile
  • Obiective turistice - Ein Karem - pestera Nasterii Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Vizitarii
  • Unde ma cazez - nu e necesara cazarea
  • Cat costa - gratuit
  • Shopping - Drumul ce duce inspre biserica este impanzit cu tarabe, de unde turistii pot cumpara tot felul de obiecte bisericesti, dar si suveniruri, dintre care cele mai spectaculoase au fost pentru mine bijuteriile confectionate din pietre semipretioase
  • Vremea - E cald, placut.
  • Cum ajung - Ein Karem se afla la aproximativ 8 km de Jerusalem.

  Video:

  03:48

  Fotografii (38): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii