Tipareste Cimitirul Regilor - intre realitate si legenda

 • Cimitirul despre care va voi scrie mi-a atras privirile  din prima zi in care am intrat in Ierusalim. Mi-a starnit curiozitatea prin dimensiunile lui gigantice, prin aspectul suprapus al lespezilor de piatra, prin stralucirea de fildes a calcarului in soarele puternic al amiezii, prin ineditul unui lucru despre care habar nu aveam ce reprezinta. Misterul avea sa fie dezlegat a doua zi, cand am aflat ca locul este  numit Cimitirul Evreilor de pe Muntele Maslinilor. In decursul anilor maslinii care impodobeau versantul de piatra au fost sacrificati, in locul lor s-au inmultit locurile de veci. Acest cimitir exista pe vremea Mantuitorului  si este functional si in ziua de azi. Exista aici peste 100000 de morminte.

  Inca din antichitate, evreii au dorit sa fie ingropati in acest loc, deoarece potrivit unui pasaj din Biblie, la venirea lui Mesia pe pamant, de aici va incepe invierea!Se presupune ca aici isi doarme somnul de veci fiul regelui David si Zaharia – peotul Primului Templu. Cert este ca potrivit descoperirilor arheologice exista morminte vechi de mai bine de 2000 de ani. Privilegiul de a-si gasi odihna pe acest Munte al Maslinilor le-a apartinut si le apartine si acum doar celor instariti. Un loc de veci costa enorm. Pretul actual se ridica la peste 150000 de euro. Doar evreii ultrareligiosi si potenti financiar mai pot “beneficia” de un locas aici.

  Laureatul premiul Nobel pentru literature SY Agnon, asteapta aici  invierea.

  Aspectul imensului cimitir nu este unitar. In zona vecina cu straduta de piatra care coboara serpuind Muntele Maslinilor, mormintele par devastate, dar nu e asa, sunt doar lasate in paragina, probabil nemaiexistand urmasi. Insa cu cat se apropie de Goden Gate- poarta pe care Mantuitorul a intrat in Ierusalim, devin tot mai aranjate, spatiul dintre ele este curat, liber. Nu veti zari in acest cimitir vreo floare sau vreun smoc de iarba. Doar piatra alba, de calcar. Pe lespezile de piatra inscriptionate cu numele celor dusi, sunt puse pietricele. Pietricele sunt corespondentele florilor si ale lumanarilor d epe lanoi. Cu fiecare vizita, urmasii pun cate o pietricica.

  Am zarit urmasi veniti la morminte, e un adevarat  ritual, citesc Tora cu miscari ale capului in fata si in spate, exact cum am observat la Zidul Plangerii. Dar despre Zidul Palngerii o sa va povestesc altadata.

  In concluzie, pot spune ca m-a impresionat atat aspectul cimitirului -este cel mai mare cimitir evreiesc din lume - cat mai ales m-a impresionat poporul acesta evreu, care desi conduce lumea, cum se spune, nu renunta la traditiile sale ancestrale, nu isi pierde identitatea si credintele.

  Informatii utile
  • Recomandari - Nu va recomand sa fotografiatii urmasii veniti la morminte, acest fapt le repugna.
  • Vremea - Este foarte cald.
  • Arta si cultura - Cimitirul Evreiesc de pe Muntele Maslinilor se mai numeste si Cimitirul Regilor pentru ca in decursul veacurilor aici au fost ingropati regii, iar in zilele noastre doar cei potenti finaciari pot spera la a avea un loc de veci aici.
  • Cat costa - Gratis.
  • Shopping - Nu am zarit suveniruri cu imaginea acestui cimitir renumit in intreaga lume.
  • Restaurante si specialitati culinare - E plin de restaurante, dar eu nu am mancat in Ierusalim.
  • Obiective turistice - Nici nu stii unde sa intorci capul in zona si spre care dintre sutele de obiective turistice sa-ti indrepti pasii. Pentru fiecare eveniment pomenit in Biblie care a avut loc in Ierusalim exista cel putin 2 biserici, apoi sunt sinagogi, moschei. In apropierea cimitirului pe Muntele Maslinilor e Biserica Maria Magdalena, Mosskeea Al-Aqsa, Golden Gate, Lion Gate, Biserica Natiunilor, etc.
  • Cum ajung - Odata ajuns in Israel , datorita marimii sale, se observa cu usurinta, e in apropierea Portii de Aur, se ajunge doar pe jos.
  • Unde ma cazez - Eu am fost cazata in localitatea Bethelehem la un hotel crestin, nu arab, apoi in orasul Tiberias la un hotel tipic evreiesc.
  • Distractie - Chiar ca nu exista aici nicio posibilitate de distractie, sunt locuri in care a te distra si cu gandul macar este imposibil , iar Cimitirul Regilor este un astfel de loc.
  • Viata de noapte - Nu am idee de ce fel de activitati nocturne s-ar putea desfasura intr-un cimitir, fie csi cel mai mare cimitir evreiesc din lume si nici nu imi doresc sa aflu! :)
  • Evenimente - M-a impresionat atat aspectul cimitirului -este cel mai mare cimitir evreiesc din lume - cat mai ales m-a impresionat poporul acesta evreu, care desi conduce lumea, cum se spune, nu renunta la traditiile sale ancestrale, nu isi pierde identitatea si credintele.
  • Transport local - In interiorul Ierusalimului si pe tot parcursul pelerinajului ne-am deplasat cu autocarul, daca sunteti pe cont propriu nu cred ca va fi greu sa va descurcati, Ierusalimul este impanzit de mijloace de transport in comun.
  • Atentionari - Am fost atentionati ca turistii cae\re isi fac semnul crucii in preajma mormintelor, cum se obisnuieste pe la noi, sunt priviti cel putin ca niste ciudati de catre evrei!

  Video:

  03:19

  Fotografii (16): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii