Tipareste Budva - Muntenegru

 • BUDVA-MUNTENEGRU

  In drumul meu spre Boka Kotorska  si Dubrovnik am trecut prin Budva in zilelede 8 si 9 iulie 2011.

  Cu o istorie care ajunge pana la greci, veche de 2000 de ani, Budva este o veche asezare litorala muntenegreana Budva –orasul care se afla pe o peninsula  avand in fata  sa o insulita formata dintr un banc de nisip legat de continent.

  Asezarea de origine ilirica este mentionata din secolul I, inaintea erei noastre cu numele grecesc Budhoe. In evul mediu a intrat in compozitia Dalmatiei. Budva este distrusa de Sarazini intre anii 841 si 867. In anul 1183 se afla sub puterea lui Nemanjic. Dupa anul 1360 ea va apartine familiei Balsic. Intre anii 1442 si 1797 s-a aflat sub puterea Venetiei. In 1667 un cutremur a distrus orasul. Incepand din anul 1797, Budva, se va afla succesiv sug ocupatie austriaca, ruseasca si franceza . Intre anii 1814 si 1918 face parte din imperiul austro ungar. Budva este primul oras muntenegrean care este evocat intr-o legenda a lui Sofocle, care numeste Budva “orasul ilirilor”. Traditia spune ca Budva a fost intemeiata de fiul unui rege fenician pe nume Kadmo, ucis de tebani. Legenda spune ca el a ajuns in actual oras Budva, de pe coasta marii Adriatice, intr-un car . Tribul autohton ”Enhelej” condus de kadmo, a fost invins de iliri si Kadmo devine suveran ilir. Impreuna cu ilirii si tribul sau Kadmo va declara razboi grecilor, unde el cucereste numeroase orase, pana la un moment dat armata va fi dezonorata la sanctuarul de la Delfi. Kadmo si Harmonie au fost transformati in serpi prin decizia lui Zeus.

  Arhitectura antica vorbeste despre vechimea orasului. Marea a brodat aici coasta adriatica ,formand mici golfulete cu plaje care cu finetea nisipului au facut ca Budva sa fie celebra pentru acestea.Lungimea plajelor ajunge pana la 38 de km intalnindu se cu stanci abrupte. Budva este un centru turistic muntenegrean.Aceasta este sejurul preferat al tinerilor din lumea intreaga. Programele dinamice culturale si de divertisment, festivaluri de muzica, manifestari sportive, fac ca Budva sa aiba plamanii plini zi si noapte. Aici se afla una dintre cele mai mari discoteci in aer liber. Imaginea Budvei este imbogatita de insula Nicolasm unde se gaseste  biserica cu acelasi nume construita inainte de  secolul al XV lea, reconstruita in 1864,apoi plaja lunga de jaz cu spatiul ei pentru camping.

  Pe Riviera Budva se afla si  Sveti Stefan, orasul hotel, aflat pe o peninsula.

  Plajele Mogren si Slovenska platza care se gasesc in incinta acestuia.

  Sveti Stefan este un complex hotelier la 9 km de Budva.

  In orasul vechi de 2500, timp de secole turistii se pot reculege in biserici ca: Sf. Sava, Sf.Ivan, Sf.Santa Maria. In Punta, SF. Trinitate. Pe Riviera Budva se gasesc 9 manastiri. In Budva sezonul balnear dureaza 182 de zile din 10 mai pana la jumatatea lui noiembrie, soarele stralucind 2300 de ore pe an..

  Adancimea apelor marii in golful Budva este de 35 m in apropierea coastelor marii, avand fundul nisipos. Temperatura apei marii vara este in jurul a 25 grade, iar iarna este de + 13 grade.

  Riviera Budva se intinde pe o lungime de 38 km  pe coasta sinuoasa cuprinzand numeroase parauri, plaje de nisi psi golfuri. Plajele cele mai cunoscute pe Riviera Budvei sunt:Jaz -1200 m, Slovenska Platza-100 m,Mogren I si II -350 m, Becici-1950 m, Przno-260 m,Milocer-280 m, Kamenovo-320 m, Sveti Stefan-700 m, Drobni piesak-240 m, Petrovac-600 m, Lucice-220 m, Buljarica -1980 m.

  Cele mai mari aglomeratii urbane pe Riviera Budva sunt: Budva, Petrovac, Sveti Stefan, Becici. Riviera Budva  abunda in plantatii de maslini, de mandarini, de lamai, de portocali, palmieri, plante  ca mimoze, cactusi, agave. Acvariul din Budva este bogat in flora si fauna marina. 

   

  Informatii utile
  • Viata de noapte - RESTAURANTE, CLUBURI, BARURI, DISCOTECI.
  • Vremea - CALDUROASA, CLIMAT MEDITERANEAN. Temperatura apei marii vara este in jurul a 25 grade, iar iarna este de + 13.
  • Distractie - PLAJA DE JAZZ, DISCOTECI, BARURI, RESTAURANTE.
  • Obiective turistice - Biserici ca: Sf.Sava, sf.Ivan, sf.Santa Maria. In Punta, SF. Trinitate. Pe Riviera Budva se gasesc 9 manastiri Plajele cele mai cunoscute pe Riviera Budvei sunt:Jaz-1200 m, Slovenska Platza-100 m,Mogren I si II -350 m,Becici-1950 m,Przno-260 m,Milocer-280 m,Kamenovo-320 m,Sveti Stefan-700 m,Drobni piesak-240 m,Petrovac-600 m,Lucice-220 m,Buljarica -1980 m.
  • Unde ma cazez - ULCINJ , VILA MILA ,SELF CATERING.
  • Transport local - AUTOBUZ
  • Cum ajung - AM JUNS IN BUDVA CU AUTOCARUL DE DOUA ORI :ODATA IN DRUM SPRE DUBROVNIK SI A DOUA OARA IN DRUM SPRE TIVAT -CROAZIERA IN GOLFUL KOTOR
  • Restaurante si specialitati culinare - Pizana beach,Mercur System:micul dejun in statia de autobuz,Shanghai China Restaurant-mancare chinezeasca
  • Shopping - magazinele din orasul vechi unde poti cumpara produse marca Legend(Serbia si Muntenegru)
  • Arta si cultura - În Budva se poate vedea vechea Citadelă, ridicată ca un obiectiv fortificat în Evul Mediu, a cărei formă actuală se datorează stăpânirii austro-ungare. Oraşul găzduieşte şi patru biserici şi anume: Biserica Sf. Ivan,Biserica Sf. Maria in punta,Biserica Sf. Treime . În faţa lăcaşului Sf.Treime se află mormântul cunoscutului scriitor Stjepan Mitrov Ljubiša. Biserica se află în faţa Citadelei, în Oraşul Vechi.

  Fotografii (7): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
0 comentarii