Tipareste Bucuresti, centrul istoric

 • Aproape de Kilometrul 0 al capitalei, zona primelor artere mestesugaresti si comerciale cuprinzind strazile Lipscani, Selari, Sepcari, Covaci si Gabroveni pina la Hanul lui Manuc, este cunoscuta sub numele de Centrul istoric al Bucurestiului.

  Legenda spune ca ciobanul Bucur a fost cel care a pus bazele asezarii, iar istoria spune ca Mircea cel Batrin, domnul Tarii Romanesti, a intemeiat orasul la sfirsitul sec. XIV. In evul mediu asezarea lui Bucur a devenit un centru comercial suficient de prosper pentru a permite urmasilor voievozi sa ridice aici o Curte Domneasca, centrul dezvoltarii orasului medieval. Prima mentiune a numelui "Bucuresti" dateaza din 20 septembrie 1459 cind apare pe un document emis de cancelaria lui Vlad Tepes, iar prima atestare a Bucurestiului ca Cetate de Scaun apare sase ani mai tirziu, intr-un hrisov al voievodului Radu cel Frumos datat 14 octombrie 1465.

  Nu vreau sa intru mai adinc in istorie. Va invit la o plimbare prin centrul istoric de astazi, asa cum a devenit si ce ne-a mai ramas din el. Dincolo de ziduri ruinate, dincolo de paragina si darapanaturi, veti vedea ca inca mai transpare parfumul Bucurestiului de altadata. Printre coscoveli se ivesc adevarate lucrari de arta care zac in nepasare, uitate, fara mostenitori.

  Incepind periplul cu Strada Lipscani, pe la capatul dinspre Kilometrul 0, de langa Lupoaica, continuind pana la Calea Victoriei, de o parte si de alta sint cladiri marcate ca monument istoric, concepute special cu camere de locuit la etaj si pravalii la parter.

  Cele mai importante edificii din strada Lipscani sunt cladirile fostei Societati de Asigurari Dacia, foarte frumoasa, cu multe decoratiuni si Banca Nationala a Romaniei in fata careia se pot vedea, protejate de un acoperamint de sticla, beciuri ale cladirilor astazi disparate. Palatul construit in 1882 - 1889, astazi sediul Bancii Nationale a Romaniei, este cea mai reprezentativa cladire a centrului financiar al Bucurestiului. Fatadele monumentale sint decorate cu sculpturi alegorice reprezentind Justitia, Comertul, Industria si Agricultura.

  La capatul Strazii Lipscani, in dreapta pe Calea Victoriei, dupa numai citiva pasi se ajunge la Pasajul Macca - Villacrosse construit in anul 1891 pentru a lega Banca Nationala de Calea Victoriei. Astazi este impanzit de terase si mici magazine.

  In partea stinga, vechi dar intotdeauna frumos, este Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni ridicat intre 1896 - 1900 pe locul fostei Manastiri Sf. Ioan cel Mare linga care se afla si un vestit han al vechiului Bucuresti.

  Biserica "Nasterea Maicii Domnului" - Zlatari inaltata in 1705 de spatarul Mihai Cantacuzino pe locul unui lacas mai vechi ridicat pentru zlatarii din mahalaua Popii Manta, se afla vis-à-vis de Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni. Hanul si turnul clopotnita din fata bisericii au fost darimate in anul 1903 pentru a se largi Calea Victoriei.

  Muzeul National de Istorie a Romaniei a fost amenajat in 1968 in cladirea fostului Palat al Postei construit in ultimii ani ai secolului trecut. Printre cele mai reprezentative exponate se afla tezaurele descoperite la Pietroasa si la Apahida in sec. V, sceptrul si coroanele perechii regale Ferdinand si Maria de Hohenzollern, copia vestitului monument Columna lui Traian din Roma, precum si multe piese antice, medievale si moderne.

  Pe langa muzeu, pe Stada Stavropoleos se poate ajunge la biserica ortodoxa cu acelasi nume, construita in stil brancovenesc, iar pe Strada Franceza, cindva ulita domneasca, prima strada a Bucurestiului, se ajunge la Curtea Veche.

  Aici se afla vestigiile curtii ridicate in timpul lui Vlad Tepes (sec. XV) devenita la inceputul sec. XVI resedinta oficiala a domnitorilor munteni. Constantin Brancoveanu (1688-1714) si Stefan Cantacuzino (1714-1715) au adaugat casei domnesti coloane de piatra, scari de marmura si decoratiuni valoroase.
  De-a lungul vremii Curtea Veche a suferit incendii si cutremure, s-a deteriorat, vestigiile descoperite in 1958 fiind singurele care mai amintesc astazi de fastul curtii medievale a Tarii Romanesti.

  Biserica Domneasca "Buna Vestire" ctitorita de Mircea Ciobanul in 1559 este considerata cea mai veche biserica din Bucuresti. Refacuta in sec. XVIII in urma unui incendiu, cu un nou si splendid portal sculptat in piatra, biserica este in prezent functionala.

  Pe terenul care a apartinut pina la sfarsitul sec. XVIII Curtii Domnesti, Manuc Bei (silit sa locuiasca aici mai mult timp din cauza razboiului ruso-turc) a ridicat in 1808 un han - Hanul lui Manuc - cu doua saloane mari, pivnite, pravalii, magazii, camere pentru servitori si bucatarii. La etaj erau 107 odai pentru oaspeti. In curtea interioara era o cafenea si o mica gradina cu fintina arteziana. In prezent Hanul lui Manuc adaposteste terase unde, la o cafea sau un pahar cu bere, ne putem relaxa dupa plimbarea noastra istorica.

  Informatii utile
  • Cat costa - Toate obiectivele prezentate se viziteaza exterior, deci nu sunt taxe de intrare. Costa insa destul de mult un popas la o terasa in centrul istoric pentru un profiterol sau o bere.
  • Recomandari - Cititi cu rabdare inscrisurile de pe placutele care marcheaza monumentul istoric! Din loc in loc, veti vedea panouri mari cu harta zonei si explicatii succinte.
  • Atentionari - Autobuzul turistic pus la dispozitie de RATB (25 lei/persoana) nu poate patrunde pe stradutele vechi si aglomerate de terase. Este de preferat o deplasare pietonala.
  • Transport local - Din orice parte a Bucurestiului, cu metroul pina la statia Piata Unirii.
  • Cum ajung - In Centrul istoric al Bucurestiului se ajunge din orice punct al capitalei, cu metroul, la Piata Unirii.
  • Obiective turistice - Dupa o plimbare pe traseul descris, vizitati Muzeul National de Istorie a Romaniei, apoi popositi la Hanul lui Manuc.
  • Restaurante si specialitati culinare - In Centrul istoric al Bucurestiului sunt numeroase terase cu specific romanesc, italienesc, libanez, etc...
  • Shopping - Micile magazine de pe strazile vechiului Bucuresti inca sunt functionale. Depinde ce doriti sa cumparati.

  Video:

  03:02
  Bucuresti - Curtea Veche
  De michta
  662 vizualizari

  Fotografii (50): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
13 comentarii
 • admin
  admin Orice modificare poate fi solicitata prin mesageria privata sau printr-un mail la adresa vacanta@infoturism. De asemenea, orice fotografie sau impresie poate fi raportata prin functia "raporteaza continut inadecvat", si eventualele erori vor fi modificate.
  17 septembrie 2012 - 1 apreciaza asta
 • RobertCodescu
  RobertCodescu Sper să NU fiu înţeles greşit, chiar NU am vrut să par răutăcios. dar mie "Raportările" mi se par normale pentru încălcări flagrante ale bunului simţ !!!
  17 septembrie 2012 - 1 apreciaza asta
 • admin
  admin Robert, daca ai sa apesi butonul "raporteaza continut inadecvat" ai sa vezi ca poti selecta si alt gen de raportare, nu numai aspecte negative. Acest lucru este de dorit pentru a nu incarca o impresie cu comentarii de natura tehnica.
  18 septembrie 2012 - 1 apreciaza asta
 • RobertCodescu
  RobertCodescu OK mi-am notat, de acum ştiu !!! Dar sper să NU am prilejul să folosesc opţiunea !!!
  18 septembrie 2012