Tipareste Basilica Sfantul Stefan din Budapesta

 • Ca sunt indragostita de Budapesta, nu mai este nici un secret! Aproape de fiecare data cand ajung in capitala Ungariei, pasii mei se indreapta si la Catedrala  Stefan. Am vizitat-o cred de 3-4 ori. Basilica se afla in Pesta si este masiva si impresionanta. Poate gazdui pana la 8500 de oameni! De departe, cladirea Parlamentului ungar si cea a Catedralei Sfantul Stefan sunt cele mai vizibile, dato rita inaltimii lor.

  Se afla in Centrul Istoric al Budapestei, pe malul stang al Dunarii, nu departe de Podul cu Lanturi si de piata unde se afla cladirea Parlamentului ungar. Este cea mai mare biserica din Budapesta. Gazduieste cea mai mare comoara a Ungariei, mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan!

  Programul de vizitare  in cursul saptamanii este zilnic de la 9-19, iar duminica  doar de la 13 la 17 . Cand am ajuns in fata ei pentru prima oara si am pus piciorul pe prima treapta, au inceput clopotele sa bata, vestind inceperea slujbei de Rusalii! Nici daca ne propuneam sa ajungem fix la acea ora nu s-ar fi nimerit mai bine!M-a impresionat mult faptul c ade fiecare data cand am mers am intalnit multi turisti de toate nationalitatile, acesta biserica fiind inclusa in multe circuite turistice ale agentiilor.

  Biserica este impresionanta, fara exagerari!  Si am vizitatat foarte multe biserici , manastiri si catedrale, de-a lungul timpului. De multe nici nu-mi mai aduc aminte  foarte multe lucruri , dar pe aceasta cu siguranta nu o voi uita! A fost construita la sfarsitul secolului al XIX lea, constructia ei a durat mai bine de 50 de ani . Este finalizata in stil neorenascentist, adapostind o colectie importanta de arta maghiara de statui, altare, mozaicuri si  are o cupola extraordinar de frumoasa. La exterior sunt 12 statui a 12 sfinti, iar interiorul era forma de cruce greceasca. In turnul din partea dreapta se afla un clopot de 9 tone, considerat a fi cel mai greu clopot din Ungaria.

  S-au folosit 150 de tipuri de marmura pentru constructia si ornamentarea bisericii din Ungaria. Pentru statuia Sfantului Stefan,  sfantul ei protector si Regele Ungariei s-a folosit marmura de Carrara, infatisandu-l intr-o statuie alba. Moastele Sfantului se afla aici,in Sfanta Capela, pe care abia in ultima mea vizita am reusit s-o vizitez. Se afla undeva in spate, pe partea stanga cum intrati in biserica.

   De obicei intrarea este gratuita. Ultima oara, in schimb, nu era  slujba cand am ajuns noi  si la intrare era un preot care ne-a  taxat cu suma de 200 de forinti de persoana. Pe niste saituri am vazut scris un pret mult mai mare, echivaland cu 6 e de persoana in forinti, dar cand am fost eu asa au stat lucrurile, precum am scris.

  Se poate urca si in cupola, contra sumei de 400 de forinti,sau urcati cele 364 de trepte, ca sa ajungeti sus si sa puteti admira in voie frumusetea orasului asezat pe Dunare -  Buda-Pesta ! Din iulie pana in octombrie se pot asculta concertele la orga, in fiecare seara de luni, de la ora 19, acustica fiind foarte buna in catedrala. Mi-au placut cel mai mult cupola, frescele si piata din fata bisericii unde iarna se organizeaza un Targ de Craciun.

   

  Am  revezut Catedrala Sfantul Stefan si iarna, la  Targul de Craciun. Era slujba. Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care am avut ocazia sa le vizitez!  Cand am iesit din biserica, de pe treptele ei, panorama care se deschide in fata ochilor, este una de vis! Alaturarea basilicii cu aceasta piata da un plus de frumusete. In  fata era o coronita de Advent, mai micuta ca in alte locuri, dar amplasata fix in fata bisericii, unde este o pardoseala cu un model deosebit si  o multime de casute cu suveniruri, mancaruri si bauturi.

  Budapesta e un oras care m-a fascinat prin frumusete, eleganta, dar mai ales prin istoria lui zbuciumata. Fiind fondata de catre celti, Budapesta a fost devastata de multe ori de catre turci. Insecolul IV s-a raspandit crestinismul. In secolul al XIII lea a fost arsa de pe fata pamantului de mongoli. In secolul al XVIlea, cucerita si distrusa in mare parte de turci si apoi in razboi distrusa de rusi! Orasul ajunge la apogeu in timpul lui Matei Corvin.

  Apoi, renaste miraculos! Dovezilea acelor timpuri mai stau doar in monumente si in detaliile arhitectonice imprumutate de la diverse nationalitati care au trecut pe aici.

  Acum admiram strazi pavate, luminate de soare, parcuri somtuoase, foarte multe zone pietonale, majoritatea cladirileor sunt de culoarea alb-gri!

  Orasul Buda s-a unit Pesta, la sfarsitul secolului al XIX lea, iar de atunci Budapesta e sufletul Ungariei! Intre ele e doar Dunarea, care-i accentueaza farmecul!

  Informatii utile
  • Atentionari - Din iulie pana in octombrie se pot asculta concertele la orga, in fiecare seara de luni, de la ora 19, acustica fiind foarte buna in catedrala.
  • Vremea - Vremea a fost ok in toate vizitele mele la Basilica Sfantul Stefan din Budapesta.
  • Recomandari - Biserica este impresionanta, fara exagerari! Si am vizitatat foarte multe biserici , manastiri si catedrale, de-a lungul timpului. De multe nici nu-mi mai aduc aminte foarte multe lucruri , dar pe aceasta cu siguranta nu o voi uita! A fost construita la sfarsitul secolului al XIX lea, constructia ei a durat mai bine de 50 de ani . Este finalizata in stil neorenascentist.
  • Transport local - Cu masina personala sau cu Autobuzul Hop On- Hop Off.
  • Cat costa - 200 de forinti intrarea si 400 de forinti ca sa urci pe cupola cu liftul,sa poti admira intreaga panorama a orasului de pe Dunare.
  • Shopping - Pe Vaci Utca.
  • Evenimente - Targul de Craciun
  • Arta si cultura - Vaci Utca, Parcul orasului, Marea Sinagoga, Dealul Gelert, Bastionul Pescarilor, Biserica Mateas, Galeriile de Arta, Piata Eroilor, Parlamentul, Biserica Sfantul Stefan, Monumentul Pantofilor evreilor Podul cu Lanturi, Insula Margareta, Citadela, Palatul Regal si Opera din Budapesta.
  • Restaurante si specialitati culinare - In Buda, la Restaurant Citadella
  • Distractie - Pe Vaci Utca.
  • Viata de noapte - Pe Vaci Utca.
  • Obiective turistice - Vaci Utca, Parcul orasului, Marea Sinagoga, Dealul Gelert, Bastionul Pescarilor, Biserica Mateas, Galeriile de Arta, Piata Eroilor, Parlamentul, Biserica Sfantul Stefan, Monumentul Pantofilor evreilor Podul cu Lanturi, Insula Margareta, Citadela, Palatul Regal si Opera din Budapesta.
  • Cum ajung - Se afla in Centrul Istoric al Budapestei, pe malul stang al Dunarii, nu departe de Podul cu Lanturi si de piata unde se afla cladirea Parlamentului ungar. Este cea mai mare biserica din Budapesta.

  Video:

  00:33

  Fotografii (50): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
2 comentarii