Tipareste Baile Sangeorgiu de Mures, o statiune de succes!

 • Poate aveţi niscaiva dureri de oase, de încheieturi, de ceafă, de genunchi, sau uneori „vă doare-n cot”... Pentru toate aceste afecţiuni, ţara noastră dispune de vreo 30 de lacuri sărate şi bălţi cu nămol. 

  Astăzi, cu permisiunea dumneavoastră,  am să v-o prezint pe prima,

  Sângeorgiu de Mureş este cea mai iubită staţiune de recreere şi tratament a târgumureşenilor (şi nu numai) şi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Există deja mulţi "fani" ai acestei staţiuni în întreaga ţară. E o staţiune completă cu 2 hoteluri, cu un "Balneo-SPA" modern (Wellness Club Apollo), cu un restaurant naturist, cu o cofetărie, cu multe servicii puse la dispoziţia celor ce-i vor călca pragul, cu o bază de tratament de nivel internaţional, cu un ştrand în aer liber dotat cu o serie de facilităţi şi în a căror bazine găseşti atât apă sărată cât şi dulce, cu un teren de fotbal în nocturnă, cu spaţiu pentru VIP-uri, cu terenuri de volei sau de joacă pentru copii şi multe altele.

  Dar nu întotdeauna acestă perlă a Ardelului a arătat aşa. Sângeorgiu de Mureş e o staţiune cu un trecut zbuciumat, o staţiune a perioadelor “bune” şi a perioadelor “rele”. Posesoare a unor ape minerale de excepţie, cu reale virtuţi terapeutice, beneficiară a unor planuri de dezvoltare “măreţe, dar nefinalizate” (in perioada anilor 1980-1987), staţiunea s-a zbătut pâna în anii 2005-2006 între dezinteres şi licăriri de speranţă. Apa sărată concentrată de la Sângeorgiu de Mureş e o apă ce-ţi lasă "pete albe de sare pe piele", e aşadar concentrată, are 124 gr. saruri minerale la litru, în care elementul dominant este sarea (NaCl) şi este apa cu cel mai mare conţinut de Iod din Transilvania (11, 4 mg/l)

  Iată şi câte ceva despre istoricul ei.

  Staţiunea este cunoscută încă din anul 1880, cînd exista aici un mic bazin amenajat, alimentat de la un izvor natural de suprafaţă. În acea vreme apa avea un conţinut sărat-sulfuros. “Grădini” sau “fântâni sărate” mai sunt evidenţiate într-un document din anul 1888 şi pe proprietăţile familiilor Major, Racz, Izmael, Meszaros şi a preotului ortodox Trombitaş Partenie.

  Primul proprietar al băilor a fost baronul Csete Bela, care a observat că “gropile săpate pe proprietatea sa, se umpleau repede cu apă sărată”. Pe data de 6 februarie 1902, în ziarul local “Szekely Lapok” el îşi face publică intenţia de a organiza o societate pe acţiuni pentru dezvoltarea şi exploatarea băilor sărate. Până în acel an se investiseră deja 12.000 de coroane, iar veniturile depăşiseră cheltuielile. Din acelaşi ziar aflăm că într-un frumos week-end al verii anului 1902, pe 14 şi 15 Iunie, s-a organizat deschiderea festivă a băilor. În program au figurat excursii cu bicicleta, cu trăsuri şi căruţe, concursuri sportive şi programe artistice.

  Pe data de 2 Mai 1912 s-a forat prima sondă, la adâncimea de 864 de metri. Apoi s-au mai făcut încă 2 foraje. Se căuta, ca de obicei, gaz metan, care aici in Transilvania are puritatea cea mai mare din lume (99, 99% metan), dar din adâncuri a ţâşnit apă sărată. În numărul 4 al revistei “Erdely”, Dr. Hanko Vilmos specifică faptul că în vara anului urmator, 1913, la Sângeorgiu au “făcut baie aproape 1000 de oameni într-o singura zi! Pare incredibil! Modestele sale capacităţi de cazare au fost depăşite”. Din anul 1920 şi până în anul 1989, staţiunea a cunoscut o dezvoltare continuă, dar după acest an, ea a suportat, asemenea multor alte staţiuni balneare din Transilvania, rigorile trecerii la economia de piaţă. Cea mai bună perioadă a Băilor Sărate a fost cea a anilor 1980 - 1989, când un om de excepţie al locului, primarul şi apoi directorul staţiunii, Ilarie Gh. Opriş, împreună cu un grup de specialişti, a reuşit să demareze un plan îndrăzneţ - realizarea celui mai important hotel de cură din Transilvania, profilat pe recuperarea afecţiunilor reumatice şi ginecologice, (hotel cu 80 de camere, restaurant, bar şi o modernă bază de tratament balnear, ce cuprindea: două piscine, 24 de cabine cu vane, saună, instalaţii moderne de electro şi hidroterapie, săli pentru împachetări cu parafină şi nămol, săli de masaj şi fitness, 2 săli de gimnastică medicală, cabinete medicale, săli de expoziţii şi conferinţe pentru 150 de persoane) plan care a rămas însă “doar un vis frumos” până în anii 2005-2006, când coducerea băilor a fost preluată de “Benţa Transcom”, un grup de constructori ce stăpânea mai bine ca oricine altul, managementul şi marketingul economiei de piaţă.

  Imediat după anul 1989 oricine putea vizita edificiul "celui mai mare sanatoriu de reumatologie din Transilvania", care nu era altceva decât un muzeu al neputinţei umane postrevoluţionare. Dar nimic nu era pierdut! Un oraş de dimensiunile Târgu-Mureşului, oraş cu 160.000 de locuitori, avea nevoie de o “staţiune - satelit” pentru numeroşii săi bolnavi reumatici.

   În anul 1912, s-a forat prima sondă cu apă sărată, deci, iată c-a trecut un secol şi de la acest  evemiment…dar…să nu credeţi că acolo jos, în subteran, apa sărată stă ca într-un lac sau ca într-o pungă mare şi aşteaptă să fie adusă la suprafaţă…nu! …acolo în adâncurile tenebrose ale pământului, ea zace amestecată cu mult pământ…e vorba de un “sol sărat”…sondorii injectează prin tubulatura sondei, aer sau apă sub presiune, asemenea unui “tun cu aer sau cu apă”. Se formeaza astfel o cavitate subterană, care, apoi, cu timpul, se umple cu apă sărată. Toate aceste lucruri însa, costă mulţi bani! …Sângeorgiul n-are “norocul” Ocnei Sibiului, spre exemplu, care are 14 lacuri sărate ce stau la suprafaţa pământului, gata spre a fi exploatate. Apa sărată adusă din adâncuri la Sângeorgiu de Mureş, apare la suprafaţă amestecată cu un nămol fin, bogat şi el în elemente chimice, care apoi, printr-o procedură de decantare, este separat  de apa sărată propriu zisă. Apa sărată mai trebuie apoi, “curăţată de impurităţi", ca ea să ajungă în bazinele de tratament “plăcută la vedere” dar să rămână în acelaşi timp şi “incărcată” cu numeroase săruri minerale cu efect terapeutic. Nu e deloc uşor…

  Ştrandul

  Despre ştrandul Apollo, despre aceste băi sărate estivale, compuse dintr-un bazin mare sărat de formă dreptunghiulară, un complex de bazine şi bazinaşe ovale cu apă dulce şi un mini-bazin pentru copii, s-a scris mult, dar merită să mai scriu câte ceva, pentru că sunt nişte “băi dinamice” care în fiecare an aduc câte ceva nou. Anul acesta (2012), spre exemplu, băile au fost renovate. Vestiare noi, grupuri sociale curate, duşuri cu apă caldă, mult mai multe şezlonguri şi puncte de deservire alimentară (unde găseşti cam tot ceea ce-ţi doreşte…stomacul), animatori, servicii de masaj şi cosmetică, împachetare cu nămol, (la intrare poti cumpăra “o porţie” de nămol cu 3 lei) si kinetoterapie de grup. E foarte relaxant să ştii că vei găsi mereu şezlonguri libere), umbreluţe sunt “quantum satis”, e plăcut de la şezlongul tău şi până la piscine să calci pe o mochetă verde care-ţi mângâie tălpile, să ai apă caldă la duş pentru a-ţi îndepărta sarea de pe corp sau să ai duşuri şi pe lângă bazinele cu apă dulce. Mai nou, pe-aici au loc şi unele concursuri de divertisment, de “băut  apă cu un pai de un metru”, “de sărit peste obstacole şi turnat apa în 10 pahare concomitent” sau concurs de înot, program susţinut de animatorii a două echipe de tineri şi tinere. Distracţie mare!…

  La piscinele cu apă dulce, sunt mulţi copii sub 7 ani, accesul lor e liber. Preţul pentru părinţii lor, e însă ceva mai “piperat”.  Dar, se pare că merită, căci la băi e mereu multă lume. La ora 18 fix, în fiecare zi, lângă bazinul cu apă sărată, e agitaţie mare…apare un kinetoterapeut, care propune doritorilor din bazinul sărat, 15 minute de gimnastică “de grup”…Se începe cu miscări ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor, spatelui şi programul continua cu mişcări ale gâtului, umerilor, coatelor şi mâinilor. Unii oameni de-abia aşteaptă să ”se facă odată ora 6” şi să vină “profesorul cel simpatic de gimnastică în apă”.

   Wellness Club Apollo

   In complexul de agrement  si terapeutic al bailor de la Sangeorgiu de Mures, veti intalni si un SPA-Wellness Club Apollo. Chiar de la intrare în Club, (ce-ţi oferă un bazin cu apă sărată, unul cu apă dulce, 3 saune, o sală de fitness şi un bazin cu apă dulce la 26 de grade Celsius şi o cameră rece) eşti întrebat dacă doreşti card “VIP” sau card “Gold”. În cursul săptămânii preţul pentru 4 ore la “Gold”, de luni până vineri, e de 37 de lei, (acces între orele 13 şi 22), iar sâmbăta şi duminica, plăteşti 42 de lei. Între orele 8-13, de marţi şi până vineri, ai reducere la 25 de lei, iar sâmbăta, între 8-11, plăteşti  doar 35 de lei. Preţurile sunt la nivelul anului 2012.  

  Daca esti “VIP”, plăteşti 47 de lei, de luni până vineri şi 63 de lei, sâmbăta şi duminca, dar n-ai limită de timp. Dacă ai depăşit cele 4 ore, plătesti căte 50 de bani pe minut in plus, ne spune fata de la recepţie. Dacă doreşti, pe lângă pachetul bazal de 37 de lei, să beneficiezi  şi de un jacuzzi în plus, achiţi 62 de lei. Abonament? Da există! …20 de intrări pe lună costă 540 lei şi 30 de intrări pe lună costă 750 de lei, abonamentul e valabil 6 luni.

  Oferta “Wellness Club”-ului e mare…Aici, ai la dipoziţie o piscină cu apă dulce de 25/15 metri (cu sistem de lumini subacvale, temperatura apei e de 26 gr, C), un bazin cu apă sărată concentrată de 6x6 metri (temp apei 34-36 gr. C), o saună uscată, una umedă, o infrasauna (toate cu temperaturi ale aerului ce variază între 60-80 gr. C), un “hammam” (baie turcească), un jacuzzi cu jocuri de lumini, o sală de fitness modernă în care ai şi un televizor şi un instructor de fitness, solar, cabinete de masaj, un mini-bazin “Kids Club”, servicii de întreţinere corporală şi estetică.

  Haideţi aşadar să pătrundem în modernul centru SPA al Wellness Clubului Apollo. Urcăm câteva scări de marmură şi ajungem la recepţia comună al hotelurilor de 4 şi 2 stele. La dreapta e intrarea în restaurantul naturist al compelxului (alcoolul si tutunul-interzise!) iar la stânga ajungem la recepţia SPA-ului, unde primim un card, activat pentru 4 ore şi o cheiţă pentru un dulăpior. Mai primeşti şi două prosoape. Intrăm în vestiare. Femeile şi bărbaţii au vestiare separate. Vestiarele sunt încăpătoare, luminoase, găseşti în ele şi numerose camere de dezbrăcare, dulăpiorul pentru haine şi obiecte personale e mare. În dulăpior găseşti între 2 şi 4 umeraşe. Pe pereţi ai căteva afişe, oglinizi şi uscătoare de păr. Treci în a doua încăpere, e vorba de sala de duşuri. Duşul e obligatoriu şi la intrare şi la ieşire. Daca nu faci duş la intrare poţi transporta cu tine niscaiva microbi sau ciuperci pe care le depui pe bancheta de lemn de la saună sau pe sezlong. Daca nu faci duş la plecare, poţi contacta aceste vietăţi invizibile pe care le-au introdus cei ce n-au făcut duş. Vietăţi care iubesc şi ele căldura şi umezeala, ca şi noi. Doar în bazinul sărat (concentraţie de NaCl-135g la litru, Iod-11,4 mg la litru) nu trăieşte nici o vieţuitoare. Iodul şi Clorul le ucide instantaneu. Urmează apoi încă o sală, cea a grupurilor sanitare, unde ai şi chiuvete sau oglinzi, pentru o ultimă privire sau necesitate înainte de-a intra în complexul SPA. Primul lucru ce-l întâlneşti acolo, e un bar, unde fetele-ţi vor oferi două lucruri gratis. O caschetă pentru păr şi câteva pahare cu apă plată. Sauna şi mişcarea în apă te deshidratează, lichidele pierdute trebuiesc înlocuite. Ai la bar diverse sucuri, cafea, pizza, pateu cu brânză şi “fresh”-uri de portocale, greap-fruit sau mere, la preţ de 11 lei paharul. Daca doresti, le primeşti şi “la pat”, adică “la şezlong”. Consumaţia se adaugă pe card şi plăteşti la ieşire. Poţi servi şi combinaţii de sucuri, adică greap+portocale sau portocale+mere, preţul e acelaşi. Eu am luat a doua variantă dar în pahar era un depozit de pulpa de mere foarte hrănitor care nu se lăsa băut cu paiul nicicum. Aşa că am dat paharul pe gât. A fost o mişcare greşită căci o parte din pulpă am inghiţit-o dar o parte mi-a cules-o Dana dintre ochi.

  În complex, primul pas e bine să-l faci la saună, să te încălzeşti. Stai acolo maximum 15 minute, ai şi o clepsidră în interior. Sauna umedă e mai greu de suportat, căci sudoarea ta se va elimina într-un mediu deja suprasaturat de vapori. Sauna uscată e mai blândă. Infrasauna e mica (1-2 persoane)... Capacitatea primelor doua saune e de 6-8 persoane. Ai şi o “cameră rece” unde încap 3-4 persoane. E bună pentru cei curajoşi şi ceva mai tineri care vor să se “călească”. Lângă complex, ai şi un “bazin rece” dacă doreşti o procedură alternantă extremă, specifică poporului finlandez, inventatorul saunei.

  Pentru călire, începeţi întotdeauna cu cald şi terminaţi cu rece. Dacă aveţi însă doar dureri reumatice, eliminaţi “recele”. La saună, puneţi-vă prosopul mic sub şezut, nu se ştie niciodată peste ce vă aşezaţi. După saună, se trece la un duş cald pentru îndepărtarea transpiraţiei, apoi intraţi în bazinul cu apă sărată. E bine să urmăriţi tabelele cu indicaţiile şi contraindicaţiile acestor proceduri. Apoi, după ce v-aţi bălăcit în bazinul cald, dar nu mai mult de 30 minute, ieşiţi şi odihniţi-vă pe şezlong o vreme. Puteţi apoi înota sau nu în bazinul cu apă dulce. În jurul bazinului sunt 50 de şezlonguri. Administraţia a decis ca în complex să nu intre mai mult de 100 de persoane în acelasi timp. Dar nu prea sunt niciodată atât de mulţi oameni, cu excepţia perioadei dintre Crăciun şi Revelion. Beţi apă cât mai multă, la bar veţi găsi o tavă mare cu multe pahare de unică folosinţă, toate pline. Folosiţi-vă de avantajele acestui SPA şi de recomandările specialiştilor care vă îndeamnă mereu să beţi peste 1,5 litri de lichide zilnic. Dacă abuzaţi de saună şi de bazinul cald fără să beţi apă, poate să apară leşinul. Sucurile de fructe prospete sunt binevenite pentru a compensa apa, vitaminele, glucoza şi sărurile minerale ce le pierdeţi prin saună şi mişcarea ce-o faceţi în apă caldă sau la sala de fitness.

  În interiorul bazei de agrement şi relaxare e cald, e plăcut, ai şi un fond sonor permanet, aerul de deasupra piscinelor e mereu ventilat, apa din cele două bazine e mereu recirculată. Administratoarea complexului, dna. Mariana Benţa, s-a specializat în terapie hidrică şi asistenţă medicală balneară, aşadar, fiecare fază a relaxării şi refacerii este bine studiată, gândită, supravegheată şi aplicată.

  În cele 3 zile cât ne-a permis buzunarul să stăm la “Wellness Club” ne-am tot întrebat cum de a reuşit în două decenii, o singură familie, să pună pe picioare o întreagă staţiune balneară aflată în derivă şi să-i mai adauge şi un "wellness club" şi o frumoasă bază sportivă pe deasupra, fără a apela la nici un fond european!

  Dacă stai şi te gândesti bine, preţurile de la “Wellness Club Apollo”, nu sunt mari, ele sunt normale, cam astea sunt preţurile şi-n alte complexe de agrement şi relaxare din Europa, buzunarul nostru, e însă cam mic.

  Soluţia? Dacă nu suntem încă VIP-uri, să încercăm măcar să accedem în “pătura de mijloc” a societăţii, pătură care, deocamdată, în ţara noastră n-are decât grosimea unui cearceaf!

   

  Mecanismul de acţiune, indicaţiile si contraindicaţiile  băilor sărate.

  Apa sãratã cu concentraţii între 40 şi 100 grame/litru acţioneazã  asupra organismului prin factori fizici şi chimici, având atât un efect local cât şi unul general. Având un indice termopexic (de reţinere a cãldurii) ridicat şi o densitate (osmolaritate) superioarã lichidelor organismului, apa sãratã va exercita o presiune şi un efect de încãlzire continuu asupra tegumentelor (pielii) şi a ţesuturilor subiacente. Circulaţia sanguinã subcutanatã este activatã, în organism se elibereazã substanţe biologic active cu rol benefic (antiinflamator, antialgic, decontracturant) asupra unor afecţiuni musculo-articulare locale sau aflate la distanţã. Într-o fazã ulterioarã, printr-un mecanism neuro-endocrin, baia sãratã va acţiona în sensul fortificãrii organismului şi a funcţionãrii lui în regim economic. Efectul curativ şi profilactic al apelor sărate se manifestă într-o serie de afecţiuni ca : artroze şi preartoze (artroza genunchiului, şoldului, umãrului, cotului, mâinilor) fazã inactivã; discopatia şi osteoporoza algicã a coloanei vertebrale şi spondiloza cervicalã, dorsalã, lombarã, forme simple, fãrã complicaţii neurologice (ex. nevralgii lombosciatice); stãri dupã entorse, fracturi, luxaţii ale membrelor, tratate ortopedic, redori articulare; afecţiuni ale organelor genitale masculine (tulburãri de dinamicã sexualã, impotenţã, infertilitate); tulburãri funcţionale genitale la femei (frigiditate), metroanexite, cervicite, cistite cronice, insuficienţă ovarianã; activitãţi în condiţii de frig şi umezealã; dereglãri endocrine hipofuncţionale; meteosensibilitate, sindromul adinamo-astenic, tulburãri ale circulaţiei periferice sanguino- limfatice.

  Apa sărată şi caldă are însă şi unele contraindicaţii precum: faza acutã a oricãrei boli, bolile infecto-contagioase şi venerice, cancerul, hemoragiile repetate şi abundente, sarcina şi perioada de alãptare, bolile psihice şi epilepsia, bolile renale şi cardio-vasculare (hipertensiunea arterialã, stãri dupã accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, tromboflebita, ateroscleroza avansatã), chistul ovarian, fibromul uterin. 

  Băile sărate calde reprezintă un tratament ce trebuie efectuat sub atenta supraveghere a  unui medic balneolog.

   

  Informatii utile
  • Obiective turistice - In vecinatatea bailor sarate din Sangeorgiu de Mures, se afla orasul Tg.Mures, care dispune de un "Palat al Culturii", care va va incanta cu o "sala a oglinzilor" , cu un muzeu daco-roman si cu o galerie de arta. La Tg.Mures mai gasiti o gradina zoologica si biblioteca Teleki, ce contine carti rare, asa zisele "incunabule", carti editate inaintea anilor 1500. Tot langa comuna Sangeorgiu de Mures, veti intalni satul Gornesti, "satul berzelor", unde satenii au construit pe fiecare stalp de telegr
  • Unde ma cazez - Hotel Apollo (2 stele) 140 lei dubla (in 2011) sau la hotelul Apollo de 4 stele (320 lei dubla)
  • Restaurante si specialitati culinare - Hotelul dublu are un resurant naturist iar vara gasiti o cofetarie, si chioscuri alimentare in incinta strandului
  • Distractie - Inot, plaje, volei, fotbal (exista un teren de fotbal cu nocturna), animatori,
  • Viata de noapte - Nu cunosc, la hotelul Apollo sunt cazate de obicei persoane suferinde la tratament, viata nocturna se poate desfasura in Tg.Mures, oras "lipit" de statiunea balneara Sangeorgiu Mures, in "night-club"-uri
  • Cat costa - preturile sunt afisate in text....intrarea la strand, vara, costa 24 de lei pentru adulti, copii sub 7 ani au acces liber, la Welnes Apollo, preturile sunt 25 de lei in cursul saptamanii si 37 de lei in week-end.
  • Shopping - shopping?...la Tg.Mures, exista acolo o sumedenie de magazine...langa baile sarate Sangeorgiu de Mures, exista supermarketul "Selgros".
  • Evenimente - in fiecare week-end, la strandul bailor sarate, apare cate o trupa de animatori care intretin voia buna iar in fiecare seara, al ora 18, un tanar kinetoterapeut, efectueaza cu cei doritori, in bazinul sarat, o sedinta de un sfert de ora de gimnastica in grup.
  • Arta si cultura - la Tg.Mures
  • Transport local - exista numerose curse de maxi-taxi de la Tg.Mures, pana la baile Sangeorgiu de Mures, ...la bai se poate ajunge si pe jos, intr-o ora, sunt doar 6 Km.
  • Recomandari - veniti vara cand e soare, consultati meteo TgMures, aveti ocazia sa faceti la strand, atat bai da soare, cat si bai de namol, bai de lumina si bai sarate...exista atat bai sarate cat si bai cu apa dulce, atat la strandul estival, cat si la Welness Club Apollo
  • Atentionari - daca sunteti intr-o stare de "sanatate aparenta", nu ramaneti mai mult de o jumatate de ora in apa sarata, e preferabil sa intrati de mai multe ori cate putin, decat o singura data si mult... la Wellness Club, consumati lichide, apa plata este oferita gratis, in cantitati nelimitate, de administratie...
  • Vremea - fiind foarte aproape de aceasta statiune, eu aleg doar zilele insorite...
  • Cum ajung - De la Reghin, folositi soseaua Reghin-Tg-,Mures, si in 30 de minute sunteti la Baile Sangeorgiu Mures, de la Tg.Mures,, cu autoturismul propriu, faceti 2-3 minute

  Video:

  03:01

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
1 comentariu
 • ileanastefan si framboise apreciaza asta
 • framboise
  framboise De 1 iunie, vreau sa facem o iesire in zona Tg Mures, Calin, ce imi recomanzi o cazare aici, la Apollo sau la President cu intrare la Aqua Rock?
  20 mai 2013