Tipareste Babele si Sfinxul

 • Plictisiti de iarna care se incheiase de ceva timp si dornici de o evadare, am hotarat ca sa plecam catre Valea Prahovei. Cea care ne atrage cand dorim sa “evadam” din Bucuresti si sa vedem muntele un pic, fiind destul de aproape dar tot atat de aglomerata.

  Am trecut intai prin Sinaia si am oprit un pic sa simtim aerul de munte, o plimbare prin statiune unde natura era inca in hibernare dupa care urmatoare oprire a fost Busteni. Am crescut vizitand aceste statiuni si la fiecare “revedere” parca e prima data. Ajunsi in Busteni pasii ne-au dus spre telecabina sa  vedem ce mai fac “Babele si Sfinxul” , “daca au terminat” de depanat povestile milenare, si sa ne spuna si noua acum la alta vizita din tainele nescrise ale muntelui.

  Telecabina urca plina de turisti, erau multi ca noi dornici sa ajunga sus pe platou, eram in jur de 20 de persoane, iar in cele 15 minute de urcat am si ajuns la altitudinea de 2200 m. De cum inaintam zapada care acoperea crestele muntilor ne atentiona ca sus este inca iarna si sa fim pregatiti sa dam piept cu frigul. Era destul de rece sus, dar plecasem echipati pentru iarna, chiar si vara temperatura nu urca prea mult aici pe platou. Am trecut pe langa Cabana Babele, cabana cu o capacitate de 108 locuri, avand camere si de doua paturi dar si camere de 12 paturi, pretul variind in functie de “aglomerarea” camerei dar si de faciltatile oferite. Totusi confortul oferit este “sporit” tinand cont ca este o cabana sus pe platoul muntelui.

  Masivul Bucegi, parte a Carpatilor Meridionali, zona cu o incarcatura energetica pozitiva, unde fenomenele paranormale sunt des intalnite si unde se spune ca ar fi ca un “vortex” o poarta catre alte lumi.

  Dar sa lasam aceasta latura mai speciala si sa ne bucuram de frumusetea acestor doua minunatii ale naturii create sa ne arate ce locuri speciale sunt de vizitat in tara nostra.

  Aceste monumente au fost “slefuite” de vanturi si ploi roca fiind una cu o duritate mai redusa, iar natura a modelat pentru noi “Babele si Sfinxul”, distanta de 10 m inaltime intre ele fiind prea mica de sesizat atunci cand vii sa le vezi si sa le revezi. Babele au forma de ciupercute care stau la sfat, dar totusi numele de “Babele” se potrivesc mai bine si datorita vechimii lor si a povestilor ce le deapana cand stau la taifas.

  Mai sus Sfinxul, acel cap de om urias, sculptat cu maiestrie si asemanat cu un cap de dac cu cusma pe cap, scurteaza zarile si ia pulsul naturii acolo sus, asteptande-ne de fiecare data cu bucurie pentru a imortaliza intr-o fotografie frumusetea sa. Eu il aseman cu o piramida din Egipt, maret si falnic, singuratic si enigmatic.

  Dupa ce am terminat de “scurtat inaltimile”, luand contact cu zapada ce acoperea totul acolo sus, am intrat in cabana pentru o cana de vin fiert cu scortisoara (cei care nu sunt soferi) si pentru o ciorba calda acolo sus la inaltime, inaltimea dandu-i un gust aparte mancarii oferite la cabana.

  Apoi gata inapoi spre telecabina sa coboram, lund cu noi inca o amintire placuta, sau reinnoindu- o pe cea veche legata de aceste locuri frumoase.

  Cum ziua era pe terminate si urma sa se insereze am plecat spre aglomeratul Bucuresti, parca un pic mai relaxati si pregatiti sa luam in piept aglomeratia de pe DN 1.

  Informatii utile
  • Cat costa - Pretul carburantului, iar in Busteni cand am mers noi ultima data pretul telecabinei era de 23 lei de persoana, sus vizitarea Babelor si Sfinxului este gratuita.
  • Recomandari - Este o destinatie speciala, buna de evadat intr-un sfarsit de saptamana si care la fiecare revedere iti ofera noi atractii parca ai vedea-o pentru prima data.
  • Atentionari - Este bine sa aveti de fiecare data o haina mai groasa la voi pentru ca sus pe munte temperatura si chiar clima in acelasi anotimp este diferita, incaltamintea sport fiind cea mai recomandata pentru vizitarea platoului.
  • Transport local - De la Bucuresti pana la Busteni pe DN1 distanta este de 131 km, drumul este foarte bun, recent imbunatatit, mai nou s-a deschis o alta autostrada accesibila din centrura Bucurestiului catre Ploiesti, scurtand o parte din aglomeratie, iar daca se alege acesta alternativa apoi in centura Ploiestiului se intra iar in DN1 catre Busteni

  Video:

  03:13
  Babele si Sfinxul
  De dragon
  277 vizualizari

  Fotografii (43): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
1 comentariu