Tipareste Aquincum, oraselul roman din Pannonia

 • Cladiri frumoase, pastelate, o istorie care obliga, cafenele, parcuri, Dunarea, oameni frumosi, deschisi. Intr-un cuvant, Budapesta.

   

  Am pus lupa pe o zona turistica insuficient (aproape deloc) promovata: Aquincum. Vechiul oras roman, pastrat cu grija.

  Aquincum a fost capitala provinciei romane Panonia Inferioara, un oras prosper, cu cca 50-60.000 de locuitori, dar si o tabara romana cu importanta strategica deosebita, vizitata de imparatii Diocletian, Traian, Hadrian, Marcus Aurelius. Orasul roman a fost dezvoltat pe ruinele vechiului oras Szikambra, in prima jumatate a secolului I.

   

  Se pare ca obiectivul nu este "vizitat" de autocarele turistice din ratiuni...economice, fiind mai departat de clusterul din zona Pestei. Se ajunge usor aici, cu trenul suburban HEV, traseul H5, din Batthyany ter.

   

  Batthyany ter reprezinta punctul de intalnire pentru toate cele 3 linii de metrou din Budapesta (M1-M3). De asemenea, de aici se poate lua vaporasul pt. o calatorie pe Dunare, statia fiind situta vis-a-vis de Parlament (pe malul opus al Dunarii) sau se poate incepe explorarea Calvin ter. Despre toate acestea, cu proxima ocazie.

   

  Pe partea stanga a statiei Aquincum (coborare, dinspre Batthyany ter) se afla amfiteatrul roman (vedeti filmuletul atasat). Acesta a fost construit in sec. I, avand o capacitate de 16000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai mari amfiteatre construite in provinciile romane.

   

  Pe partea dreapta a statiei trenului suburban, la cca 5 minute de mers pe jos, se ajunge la runiele romane si la Muzeul de Istorie Aquincum. De remarcat apeductul, baia publica, forumul, sanctuarul Mithras, sistemul hidraulic reconstruit, case romane reconditionate (cu inovatorul sistem de incalzire a locuintei prin pardoseala), colectia de artefacte si...departamentul de pompieri. Pt. vizitarea muzeului este necesar bilet de intrare (exista bilet in pretul caruia intra si vizitarea Parcului Arheologic si a Casei Pictorilor, cu ghid). Se plateste jumatate de pret daca sunteti posesorul cardului Budapesta.

  Recomand programarea vizitei ruinelor romane impreuna cu explorarea oraselului Szentendre. 

  Informatii utile
  • Transport local - Trenuri HEV si autobuze apartinand BKV.
  • Cum ajung - Cu trenul HEV, ruta H5 Budapesta - Szentendre.

  Video:

  00:50
  Aquincum
  De Silviu
  352 vizualizari

  Fotografii (59): Vezi toate fotografiile

Comentarii

Daca vrei sa apreciezi sau sa comentezi, trebuie sa fii logat
1 comentariu
 • Silviu
  Silviu admin, te rog sterge postarea asta. Of, siteul...
  21 mai 2013